Щатският долар се покачва по време на търговията в сряда сутринта спрямо повечето основни световни валути, показвайки особено силен растеж спрямо йената. Пазарните участници оценяват статистиката на САЩ и чакат резултатите от заседанието на Европейската централна банка.

Доларът се засили спрямо почти всяка валута, която анализаторите и търговците следят, но особено спрямо еврото, японската йена и британския паунд. Всяка от тези три валути или е паднала до, или близо до най-ниските си нива спрямо "зелените пари" от десетилетия.

От началото на годината еврото отслабна с 13%, а в понеделник двойката евро/долар падна до 20-годишно дъно от $0,9876 за едно евро. Очаква се общата валута да се търгува под паритета през следващите три месеца, ако повишението на лихвените проценти на ЕЦБ със 75 базисни пункта, очаквано от срещата в четвъртък, не успее да промени съдбата на еврото.

Днес към 10 часа българско време общата европейска валута расте с около 0,09% и се търгува спрямо долара на ниво $0,9908 за едно евро в сравнение с $0,9905 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на британската лира стерлинг се понижи с 0,15%, до $1,1495 за един паунд от $1,1519 за паунд при затваряне на пазара във вторник.

Курсът на американската валута спрямо японската скочи с 0,65% до 144,03 йени за едни долар.

Очаква се Европейската централна банка да повиши основните лихвени проценти след резултатите от заседанието през септември със 75 базисни пункта наведнъж, което не се е случвало досега в нейната история. Резултатите от срещата ще бъдат обявени в четвъртък следобед.