При валутната търговия в петък курсът на щатския долар умерено се понижава спрямо еврото, паунда и японската йена.

Анализаторите на IG отбелязват подобрение в апетита за инвеститорски риск благодарение на междупартийно споразумение между американските конгресмени относно масивен пакет за модернизация на инфраструктурата в страната.

Американският президент Джо Байдън обяви в четвъртък, че сенаторите от Демократическата партия и Републиканската партия са имали "наистина добра среща", на която в крайна сметка са постигнали споразумение, съобщи The Hill.

По-рано The Wall Street Journal информира, че представители на двупартийна група американски законодатели, обсъждащи план за инфраструктурни разходи за 1 трилион долара, са се съгласили с общите принципи на сделката и планират да се срещнат с американския президент Джо Байдън в четвъртък, за да се опитат да сключат споразумение.

Последният кръг от преговори беше фокусиран върху финансирането на пакет от мерки, който осигурява стимули на обща стойност 973 милиарда долара за пет години или 1,25 трилиона долара за осем години.

Британската лира стерлинг на практика остава стабилна спрямо долара и еврото. Преди това паундът спадна след обявяването на резултатите от заседанието на Банката на Англия. Според резултатите от срещата през юни Британската централна банка очаквано запази базовата лихвена ставка на ниво от 0,1% и също така реша и да остави обема на програмата за обратно изкупуване на активи в размер на 895 милиарда лири, включително обратно изкупуване на държавни облигации в размер на 875 милиарда лири. Според анализатори от Saxo Group паундът е поевтинял на фона на липсата на ястребови изявления от регулатора.

Към 9:45 българско време общата валута поскъпва спрямо американската

с 0,13% - до 1,1948 долара за евро срещу 1,1932 долара за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската е спаднала с 0,08% - до 110,78 йени за долар в сравнение с 110,87 йени за долар предния ден.

Британската валута се повиши спрямо долара до 1,3928 долара за паунд от 1,3922 долара за паунд в края на предходния работен ден.

Лирата стерлинг поевтинява спрямо общата европейската валута с 0,08%, до 1,1660 евро срещу 1,1669 евро за паунд при закриване на търговията в четвъртък.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,05% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ долар загуби 0,08%.

Предстои изследователската компания Gfk да публикува данни за индекса на доверието на потребителите в германската икономика. Анализаторите смятат, че индикаторът ще се повиши до минус 4 пункта от нивото от минус 7 пункта месец по-рано.

Поредица от американски макроикономически данни също се очаква по-късно в петък. Анализаторите смятат, че доходите на населението на страната през май намаляват с 2,5% на месечна база, докато разходите нарастват с 0,4%. А индексът на потребителските настроения, според окончателната оценка, е нараснал до 86,5 пункта през юни от 82,9 пункта през май.