По време на валутната търговия във вторник щатският долар остава относително стабилен по отношение на еврото, йената и британската лира стерлинг.

Търговците продължават да оценяват сигналите от системата на Федералния резерв и Европейската централна банка, както и да следят статистически данни за икономиката на САЩ, които могат да окажат влияние върху динамиката на валутните курсове.

Индексът ICE, показващ динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,1%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,05 %.

Към 10:35 часа българско време едно евро струва на пазара 0,9999 долара спрямо 0,9997 долара за евро при затварянето на предишната сесия. Преди това в началото на сесията общата европейската валута поскъпна с 0,3% спрямо американската поради увеличените очаквания, че ЕЦБ ще продължи бързо да затяга паричната си политика.

Членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел каза в събота пред конференцията в американския град Джаксън Хоул, че политиката на затягане ще изисква от глобалните централни банки да "жертват" повече по отношение на икономическите последици, отколкото в миналото, тъй като "глобализацията на инфлацията" затруднява централните банки да запазят инфлацията под контрол.

Ръководителят на централната банка на Франция Франсоа Вилерой Гало отбеляза, че не трябва да има съмнение относно готовността на ЕЦБ да повиши основните лихвени проценти над така нареченото "неутрално" ниво, което не стимулира, но не ограничава икономическата активност . Той смята, че лихвите могат да достигнат ниво от 1-2% преди края на тази година.

Въпреки "ястребовите" сигнали от страна на ЕЦБ, инвеститорите все още се съмняват, че Европейската централна банка ще успее да повиши лихвите толкова бързо, колкото Фед, отбелязва Dow Jones.

Понастоящем пазарът оценява 74,5% вероятност Фед отново да се повиши със 75 базисни пункта лихвата на срещата през септември, според инструмента FedWatch на CME. Данните за безработицата в САЩ за август, които трябва да бъдат публикувани в петък, биха могли да помогнат на търговците да оценят по-точно вероятния темп на повишаване на лихвите на предстоящата среща.

Цената на американската валута по отношение на японската във вторник сутринта спадна до 138,54 йени за един долар срещу 138,72 йени за долар в края на предишната търговия.

Британската лира стерлинг в същото време се разменя на пазара на ниво 1,1714 долара за един паунд в сравнение с 1,1709 долара за паунд при затваряне на предходната сесия.