Курсът на щатския долар отслабва спрямо еврото и паунда, остава стабилен по отношение на японската йена в началото на валутната търговия в петък.

Общата валута днес сутринта се търгува срещу американската на ниво от $1,1838 за едно евро спрямо $ 1,1816 за евро в края на предходната сесия.

Еврото поскъпва и по отношение на японската валута - до 126,68 йени срещу 125,39 йени за евро в четвъртък.

Вчера следобед бяха оповестени резултатите от заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ). Очаквано регулаторът задържа основния лихвен процент по заемите на нулево ниво, а лихвената ставка по депозитите е минус 0,5%. Лихвеният процент по маржин заемите остава на нивото от 0,25%.

ЕЦБ също не промени обема на Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), оставяйки я на 1,350 трилиона евро, както очакваха експертите. Централната банка на еврозоната ще продължи да изкупува обратно активите по тази програма поне до края на юни 2021 г. Тя също така възнамерява да реинвестира приходите от погасими облигации по PEPP поне до края на 2022 г.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви на пресконференцията след срещата, че Управителният съвет на ЕЦБ е обсъдил ситуацията с укрепването на еврото, но не таргетира обменния курс. Според нея регулаторът ще следи отблизо влиянието на динамиката на еврото върху инфлацията.

Днес за един долара на пазара дават 106,16 йени спрямо 106,13 йени в края на предходната сесия.

Британският фунт стерлинг се търгува по $ 1,2825 за паунд срещу $1,2809 за паунд в четвъртък.

Остават значителни различия в преговорите между ЕС и Обединеното кралство за бъдещи отношения между Брюксел и Лондон, заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Барние отбеляза, че Обединеното кралство отказва да включи гаранции за лоялна конкуренция в бъдещо споразумение, като в същото време иска свободен достъп до единния пазар на ЕС. Все още няма гаранции, че Лондон ще спазва европейските социални, екологични, трудови и климатични стандарти.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,08% по време на търговията. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,13%.