Щатският долар леко се понижава спрямо еврото и йената в понеделник сутринта, укрепвайки умерено спрямо британската лира стерлинг.

Участниците на валутния пазар оценяват изявленията на представители на Федералната резервна система, опитвайки се да предскажат по-нататъшната траектория на лихвените проценти в САЩ.

Към 10:05 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо долара с 0,16% - до 1,0649 долара за едно евро срещу 1,0635 долара за евро при затварянето на сесията миналия петък.

По отношение на японската валута американската спада с 0,08% и се търгува на ниво около 135,75 йени за един долар.

Британската лира се обезценява с 0,05% и се търгува за около $1,2035 срещу $1,2036 за едни паунд в края на последната сесия.

Междувременно доларът поскъпна спрямо юана с 0,15% - до 6,9149 юана за едни долар, при 6,9043/$1 в края на предходната сесия.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се понижи с 0,1% по време на сутрешната сесия.

Ръководителят на Федералната резервна банка на Сан Франциско, Мери Дейли, каза през уикенда, че основния лихвен процент на Фед може да остане на високо ниво за дълго време поради продължаващата инфлация. "За да оставим след себе си период на висока инфлация, вероятно ще се нуждаем от ново затягане на паричната политика, което ще се запази за по-дълго време", каза тя по време на реч в Принстънския университет.

Следващото заседание на американската централна банка ще се състои на 21-22 март.

Доларът поскъпва спрямо юана. Както беше съобщено, китайското правителство е определило целеви темп на растеж за икономиката на страната тази година от около 5%. Много икономисти обаче очакваха целта да бъде по-амбициозна.

Така анализаторите на швейцарската банка UBS повишиха прогнозата си за растеж на китайската икономика за 2023 г. до 5,4% от очакваните по-рано 4,9%. Прогнозата за растеж за 2024 г. е повишена до 5,2% от 4,8%.