Щатският долар е относително стабилен спрямо еврото и лирата стерлинг в сряда сутринта, укрепвайки към йената преди публикуването на резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ.

Очаква се Фед да повиши своя референтен лихвен процент с 25 базисни пункта, сигнализирайки забавяне на затягането на паричната си политика. Американската централна банка повиши базовата лихвена ставка с 50 б.п. през декември след покачването му със 75 б.п. на предишните четири заседания.

В същото време, според анализатори, ръководството на регулатора ще посочи, че е твърде рано да се говори за възможно прекратяване на затягането на паричната политика, пише MarketWatch.

Европейската централна банка (ЕЦБ) на заседанието си на 2 февруари се очаква да повиши основните лихвени проценти с 50 базисни пункта. По този начин лихвата по депозитите ще бъде увеличена от 2% на 2,5%, най-високата от 2008 г. насам.

Централната банка на Англия, която също има заседание в четвъртък, също ще повиши лихвите с 50 базисни точки до 4% от 3,5%, според консенсусна прогноза на анализатор, цитирана от Market Watch.

Към 10:05 часа българско време в сряда еврото поскъпна спрямо долара с 0,16% и се разменя на пазара при курс $1,0879 за едно евро в сравнение с $1,0863 за евро при затварянето на предходната сесия.

Еврото се повиши с 1,9% спрямо долара през януари и е близо до 9-месечен връх поради очакванията, че ЕЦБ ще продължи бързото си повишаване на лихвените проценти, докато Фед е към края на своя цикъл на затягане.

Британската лира стерлинг се понижава с 0,04% - до 1,2315 долара за едни паунд спрямо 1,2320 долара за паунд при закриване на търговията във вторник.

Цената на американската валута по отношение на японската се повиши с 0,11% - до 130,22 йени за долар от 130,06 йени за долар в края на предходната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британска лира и шведска крона), днес губи 0,05%, по-широкият WSJ Dollar Index - 0,04%.