Към 10:00 часа българско време общата европейска валута се търгува с американската на ниво около $1,1597, почти колкото и в края на към края на предишната сесия. В четвъртък еврото спадна до $1,1595 - най-ниското равнище спрямо долара от юли миналата година

В същото време курсът на долара спрямо йената се качва с 0,04% - до 112 йени срещу 111,96 йени за долар предишния ден.

Британската лира стерлинг спада слабо спрямо долара с 0,02% до $1,3425 за един паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,01%, но остана близо до най-високото си ниво за последната една година.

"Доларът се засили в последно време на фона на фундаментални политически и икономически промени, които показаха на търговците, че са на грешната страна", отбелязва анализаторът на валутния пазар от IGM Брус Кларк.

Продажбата на долара беше популярна в началото на 2021 г., когато всички очакваха големи стимули от новия президент на САЩ Джо Байдън, както и поддържане на базовата лихва на Федералния резерв близо до нула за още няколко години, каза експертът.

"Предпоставките за продажбата на долари обаче започнаха да се рушат това лято, когато стана ясно, че изпълнението на програмата на Байдън е застрашено и става все по-очевидно, че Фед е допуснал някаква грешка с прогнозите си за инфлацията", цитира думите на Кларк The Wall Street Journal.

Председателят на Фед Джером Пауъл, говорещ в сряда на конференция на Европейската централна банка, заяви, че високата инфлация в САЩ може да продължи в началото на следващата година - по-дълго от очакваното поради недостиг на компоненти и стоки. В същото време той изрази увереност, че увеличаването на инфлацията в Щатите е свързано именно с възстановяването на икономическата активност след пандемията COVID-19 и подобен инфлационен режим няма да продължи в бъдеще.

Пауъл обаче повтори, че Федералният резерв ще повиши основния лихвен процент, ако "значителното повишаване на инфлацията породи сериозни опасения".