След като по-рано тази година лихвените проценти на изключително важния пазар на репо сделките се изстреляха до 10% в рамките на два последователни дни, Федералният резерв обеща, че ще инжектира по 60 млрд. долара нова ликвидност месечно. Но от клона на централната банка в Ню Йорк са посочили, че ща са необходими две години, преди да разкрият кои са бенефициентите на тази мярка, предаде Zero Hedge.

Финансовата институция е посочила това в отговор на писмо за достъп до обществена информация, изпратено от комитета Gold Anti-Trust Action (GATA). От Федералния резерв на Ню Йорк изтъкват, че те имат право да запазят в тайна банките, възползващи се от репо инжекциите на банката, заради закона Дод-Франк и Закона за защита на потребителите.

Фед с първа пряка репо инжекция от десетилетие, за да успокои лихвите на пазара

Фед с първа пряка репо инжекция от десетилетие, за да успокои лихвите на пазара

Цената на краткосрочното кредитиране регистрира най-високия ръст в историята си, след като се покачи от малко над 2% до 10% във вторник, което предизвика смут сред инвеститорите

От централната банка коментират още, че Закона за свобода на информацията не важи за тях, макар че се опитват да следват неговия дух. Интересното е, че Федералният резерв не посочва това, когато преди осем години GATA завежда дело срещу него за достъп до обществена информация, касаеща златните резерви на банката. То технически беше спечелено, когато съдия Елън Сегал Хувел отсъди, че прикриването на подобна информация е незаконосъобразно.

"Каква система на управление е това, щом всяка седмица едно тяло, създадено с обикновено законодателство, може да емитира колосални суми от валутата и да я разпространява сред неидентифицирани бенефициенти, без никакъв контрол от избраните от хората представители в сената, медиите и обикновените граждани?", питат реторично от GATA.