След като в понеделник и вторник лихвените проценти по сделките с обратно изкупуване нараснаха рязко до 10%, по време на втория търговски ден от седмицата Федералният резерв на САЩ се намеси на пазарите чрез парична инжекция, за да понижи цената на краткосрочния кредит. От централната банка на страната посочиха, че ще направят това отново в сряда. Това е първата директна инжекция на пари в пазарите от страна на Фед за последните 11 години, като за последен път финансовата институция предприе подобна такава интервенция през 2008 г.

Фед може би е изгубил контрол върху финансовия пазар, съдейки по лихвите по репо сделките

Фед може би е изгубил контрол върху финансовия пазар, съдейки по лихвите по репо сделките

В понеделник и вторник те регистрираха най-рязкото си покачване в историята заради перфектна буря от няколко фактора и според някои анализатори състоянието на този 2-трилионен сегмент от финансовата сфера "граничи с хаоса"

Във вторник Федералният резерв на Ню Йорк инжектира 53 млрд. долара под формата на репо сделки, като от финансовата институция посочиха, че са подготвили финансов стимул от още 75 млрд. долара в сряда. Инвеститорите обаче вероятно ще очакват да видят дали централната банка ще е склонна да прибягва системно до подобни ходове в опит да оказва въздействие върху лихвените проценти по краткосрочното финансиране, е прогнозата на икономиста Бет Хамък от Goldman Sachs.

Въпреки че централната банка има таргет на лихвите по репо сделките, те зависят до голяма степен от пазарите и зависят от различни феномени. Очакванията са, че двете финансови инжекции ще окажат въздействие само върху краткосрочното финансиране, но ако централната банка започне да прибягва до хронично инжектиране на ликвидност, за да окаже въздействие върху репо пазара, нейните действия могат да се разпространят в икономиката и да засегнат лихвените проценти, които се изплащат от потребителите и бизнесите.

Ниските лихви и увеличаването  на митата убиват сектора на търговията в САЩ

Ниските лихви и увеличаването на митата убиват сектора на търговията в САЩ

През първото полугодие фалитите в сферата са с 20% повече спрямо цялата 2018 г.

Динамиката на лихвите по репо сделките обезпокои пазарите, след като тя нарасна до 10% за два поредни дни - скок от около четири пъти над стандартното си равнище. Това застраши достъпа на банките и инвеститорите до евтино краткосрочно финансиране, което. Ако високата цена на сделките с обратно изкупуване се запази за продължителен период от време, тя може да окаже негативно въздействие върху пазарите изобщо, защото ще задуши очакващите леснодостъпен капитал инвеститори и бизнеси, което може да доведе до спукване на балони. По този начин покачването на репо сделките могат да се превърнат в прът в колелата на Федералния резерв, който опитва да подпомогне икономическия растеж именно чрез осигуряване на евтино финансиране, произтичащо от ниските основни лихвени проценти, задавани от банката.

Дефицитът на САЩ вече прехвърли $1 трилион. А годината все още не е приключила

Дефицитът на САЩ вече прехвърли $1 трилион. А годината все още не е приключила

Последният път, в който дефицитът бе толкова голям, бе през 2012 г. - след финансовата криза

Същевременно също във вторник започна срещата на комитета по лихвените проценти на Федералния резерв, която ще продължи два дни. На нея ръководното тяло ще реши дали да понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта - действието, което пазарите очакват - в опит да защити икономиката на страната от забавянето на стопанството на глобално равнище. Това решение обаче не зависи от последните динамики на репо пазара. В понеделник лихвата върху федералните средства - цената, при която търговските банки търгуват баланси, съхранявани в банките на Федералния резерв, помежду си - също се покачи до 2,25% спрямо 2,14% в петък. Таргетът на централната банка е от лихва между 2 и 2,25%.