След като в понеделник лихвата по сделките с обратно изкупуване рязко и необяснимо се изстреля до 6,5%, преди отново да спадне до ниво от около и под 2,5%, по време на търговията във вторник динамиката се повтори. Данните на Bloomberg показват, базиращи се на информация от ICAP, показват, че ръстът им през втория търговски ден през седмицата е от повече от 600 базисни пункта до 8,53%, a според Reuters лихвата е в размер на 10%. Това е нейното най-високо нарастване в историята, което е индикация, че Федералният резерв е изгубил контрол върху пазара на краткосрочно финансиране. Равнището на лихвата на пазара вече е на половината от стойността, при която през 2013 г. банковата система на Китай беше на прага на срива. Тогава Китайската народна банка се видя принудена да предприеме резки мерки, за да попречи на замразяването на кредитирането.

Германските икономисти единодушно прогнозират рецесия

Германските икономисти единодушно прогнозират рецесия

Слабата икономика вече се отразява и върху пазара на труда

"Пазарът на краткосрочно финансиране очевидно не функционират нормално", коментира динамиката в понеделник анализаторът от Bank of Montreal Джон Хил. По думите му подобно покачване, което не се случва в края на тримесечие, "граничи с хаоса". Друг трейдър на краткосрочни финансови инструменти дори отиде по-далеч, като каза, че "никой не знае какво се случва". Размерът на пазара на репо сделките надхвърля 2 трилиона долара и от начина, по който той оперира, зависят банките, хедж фондовете и трейдърите на "Уол Стрийт".

Обикновено дневните промени, които се наблюдават при репо сделките, са в рамките на стотни от процентния пункт, като при равни други условия те се движат в близки граници до краткосрочния лихвен процент, зададен от Федералния резерв, който понастоящем е между 2 и 2,25%, но се очаква да бъде понижен след срещата на управителния съвет на централната банка по-късно през седмицата. Според някои анализатори, цитирани от New York Times, покачването на лихвите по репо в понеделник биха могли да бъдат отдадени на "перфектна буря" от няколко причини, включително фактът, че понеделник беше краен срок за плащане на данъците за тримесечието и че беше дата на сетълмент за последния аукцион на държавни ценни книжа, емитирани от хазната на САЩ.

Експерт: рискът от рецесия преди следващите избори в САЩ е 75%

Експерт: рискът от рецесия преди следващите избори в САЩ е 75%

Джефри Гундлах определи пазара на корпоративен дълг като "криза, която чака да се разрази"

Същевременно в началото на седмицата се наблюдаваше ръст и на лихвата SOFR (който замени Libor), която достигна 2,43% в края на понеделник спрямо 2,2% в при започването на търговията, сочат данните на Федералния резерв на Ню Йорк, цитирани от Bloomberg. Тя е обезпечена именно чрез краткосрочните репо сделки и по принцип нарастването ѝ би било странно в контекста на очакванията централната банка на САЩ да понижи лихвените равнища с поне 25 базисни пункта.

Валутните пазари очакват заседанието на Фед. Златото поевтинява

Валутните пазари очакват заседанието на Фед. Златото поевтинява

Трейдърите продължават да следят и ситуацията около петрола

Оскъпяването на краткосрочното финансиране се отрази негативно и на други пазари. В доклад на Bloomberg се посочва, че търсенето на долара оказва въздействие и върху суаповете в евро, паундове, йени и дори австралийски долари. "Например цената на заемане на долари за една седмица на форекс пазарите спрямо еврото почти се удвои." Според някои анализатори скорошното решение за увеличаване на тавана на дълга на хазната оказва допълнително негативно влияние върху икономиката, тъй като институцията агресивно заема средства, което допълнително понижава размера на резервите в банковата система.