Инвеститорът и главен изпълнителен директор на компанията за управление на инвестиции DoubleLine Джефри Гундлах посочи, че рискът от изпадане на стопанството в рецесия преди следващите президентски избори в САЩ е 75%. Той каза това по време на своята лекция "Най-великата икономика някога" ("Greatest Economy Ever") в Лондон, правейки недвусмислена алюзия към мисията на президента на страната Доналд Тръмп да "направи Америка велика отново".

Според Гундлах в момента се наблюдават много притеснителни сигнали в икономиката, един от които е понижаващите се индекси на покупките. Освен това той не вярва, че Доналд Тръмп ще постигне търговско споразумение с Китай, тъй като инвеститорът очаква, че китайската страна просто ще иска да изчака до неговата загуба на следващите президентски избори. Гундлах посочи също, че и според Федералния резерв на Ню Йорк рискът от рецесия се е покачил, като според специалиста последните данни за намаляващия брой на новите регистрации за обезщетения за безработица не е категоричен сигнал, че икономиката на страната се намира в добро състояние.

Предварителното споразумение между САЩ и Китай все още е на масата за преговори

Предварителното споразумение между САЩ и Китай все още е на масата за преговори

Тръмп обмисля временен "мирен договор"

Той определи пазара на облигации като "криза, която чака да се разрази", като припомни скорошно изследване на Morgan Stanley, според което една трета от дълга в САЩ, който има инвестиционна оценка, всъщност трябва да бъде определен като високорисков. Според Гундлах пазарът на корпоративен дълг продължава да расте, но е със силен ливъридж. "Затова когато настъпи следващата криза, няма да е възможно проблемите му да бъдат адресирани", каза той.

Как да инвестирате, ако се страхувате от рецесия?

Как да инвестирате, ако се страхувате от рецесия?

Ето няколко варианта

Въпреки проблемите на пазара на корпоративен дълг обаче, според него положението на имотния пазар не е сходно с това от 2008 г., като Гундлах не очаква взривяване на балон, каквото видяхме при избухването на Голямата рецесия. По думите му качеството на заемите наистина се е променило през последното десетилетие, макар че очаква поколенията на милениълите и генерацията Z да нямат същия апетит към недвижимите имоти, какъвто показаха бейби бумърите.

Прогноза: Златото ще мине $1600 през следващите месеци

Прогноза: Златото ще мине $1600 през следващите месеци

На фона на очакваното намаление на лихвите в САЩ

Гундлах е скептично настроен както към цената на долара, така и към цената на златото, като според него благородният метал едва ле ще се покачи над стойности от 1600 долара за тройунция. Той все пак посочи, че поскъпването му в евро напоследък е индикация до какви стойности може да нарасне стойността му в долари. Според Гундлах Федералния резерв ще понижи лихвите отново - нещо, за което настоя и президентът на САЩ Доналд Тръмп по-рано тази седмица.