Златото ще мине 1600 долара за унция, като се очаква Федералният резерв да намали основните лихви още четири пъти с цел да стимулира растежа в САЩ на фона на търговската война. Това прогнозират експертите от BNP Paribas, които очакват значително поскъпване на метала през следващите месеци.

"Златото ще се възползва от това, че ФЕД даде сигнал за намаляване на лихвите 4 пъти с по 25 базови пункта между този месец и юни 2020-а", посочва Хари Чилингуирян, цитиран от Bloomberg.

Благородният метал поскъпна осезаемо през тази година, тъй като инвеститорите се насочиха към безопасните активи след задълбочаването на търговския конфликт между САЩ и Китай.

През юли американската централна банка намали основните лихви за първи път от близо десетилетие и се очаква да предприемат същите действия на предстоящото заседание на 17 и 18 септември.

Според прогнозата на BNP Paribas златото ще се търгува средно за 1400 долара за унция през настоящата година или с 60 долара над предишната прогноза, а през 2020 година ще нарасне до средно 1560 долара.

По време на ранната търговия в сряда металът се продава за 1544 долара за унция. На 26 август цената стигна 1555 долара за унция, което беше най-високото ниво от 2013 година насам.