Американската и световната икономика продължават да растат, но са налице тревожни симптоми за сериозно забавяне. Обръщането на лихвената крива в САЩ пък бе приета като първото доказателство за предстояща рецесия.

И макар лихвената инверсия да не води автоматично и незабавно след себе си до свиване на икономиката, в исторически план такова обръщане е било налице при всяка от последните седем рецесии.

На инвеститорите не им остава нищо друго, освен да са изключително внимателни в инвестициите си и да наблюдават отблизо случващото се в световен план. А там има много какво да гледат - от развитието на търговската война между САЩ и Китай до "объркания" Фед, разкъсван между функциите си на стабилизатор на щатската икономика и политическия натиск от щатския президент Доналд Тръмп.

Бизнес инвестициите и доверието на потребителите в САЩ и Европа, от своя страна, са подложени на удари от нарастващата икономическа несигурност. И сега въпросът, който всички инвеститори си задават, е как да инвестират в тази трудна среда? Какво трябва да правят хората с парите си, когато икономиката се забавя, или е в рецесия?

И докато страхът кара много от инвеститорите да излизат от пазара натискайки "паник бутона", може би много по-добре би било те да се придържат към дългосрочните си цели.

Истината е, че дори и да не искаме, повечето от нас имат инвестиции на финансовите пазари, посредством спестяванията си за пенсия в пенсионните фондове. И докато там нямаме никакъв контрол, то не така стоят нещата при нашите инвестиционни спестявания.

За съжаление, повечето хора не са добри инвеститори, особено активните такива. Индивидуалните инвеститори, които търгуват акции, имат по-нисък резултат от пазара - и от пасивни инвеститори - при това с голяма разлика.

В дългосрочен план, за периода между 1998 и 2017 година, средната годишна възвръщаемост на инвеститорите е "трагична", според данни на J.P Morgan Asset Management. По-точно - средният инвеститор е реализирал годишна доходност от едва 2.6%, което е почти в дъното на класацията, сред всички активи и само малко над инфлацията от 2.1%, за този период.

Дори по-консервативен микс между акции и облигации (в съотношение 40 към 60%) или само облигации, са се представяли повече от два пъти по-добре от средните инвеститори.

Една от причините е, че болката от загубите на пазарите, се възприема около два пъти по-силно от удовлетвореността от печалбите, което кара хората да действат по контрапродуктивен начин. Когато сме изправени пред заплашителна ситуация, инстинктивният ни отговор често е да бягаме, или да се борим. Но както опита да изпревариш мечка, излизането от пазара след претърпяни загуби не е добра идея. Това често води до продажба на ниски цени и купуване на по-високи по-късно, след като пазарният стрес отслабне. Или влизане в така наречената "спирала на вечни загуби". Тоест - напълно противоположно на формулата за успех на пазарите - да се купува ниско и да се продава високо.

Добрата новина е, че нямате нужда от докторска степен по финанси за постигане на вашите инвестиционни цели. Всичко, което трябва да направите е да следвате няколко прости насоки подкрепени с доказателства и пазарна мъдрост идваща от инвеститорите с дългогодишен опит.

На първо място - не се паникьосвайте и не правете никакви необмислени действия, заради медийното внимание към "рецесията". До следващата рецесия могат да ни делят, година, или дори две и тя все още не се задава на хоризонта (поне въз основа на текущите икономически данни).

Имайте предвид, че всяка по-сериозна корекция на S&P 500 от 15%, или повече, се приема, като възможност за покупки и сделката "която никога не е губила" в исторически план. Въпрос на време е било тази сделка да излезе на печалба в последствие.

Ако имате солиден инвестиционен план, придържайте се към него и игнорирайте шума. За всичко останало, си струва да преминете през следния контролен списък, за да сте сигурни, че сте готови за всяка буря на хоризонта:

Определете ясни, измерими и постижими инвестиционни цели

Например, целта ви може да е да се пенсионирате след 20 години при сегашния си стандарт на живот. Направете точни изчисления колко спестявате, колко години ще спестявате и каква доходност целите (която трябва да е реалистична и не много по-висока от средната в исторически план), за да достигнете до необходимите средства за живот, когато излезете от пазара на труда.

Без ясни цели хората често завършват с пъстра колекция от инвестиции, които не отговарят на реалните им нужди. Както веднъж каза легендата по бейзбол Йоги Бера, "Ако не знаете накъде отивате, ще се озовете някъде другаде."

Преценете колко риск можете да поемете

Това ще зависи от вашия инвестиционен хоризонт, сигурността на работното място и отношението ви към риска. Добро правило е - с наближаване на пенсионна възраст да поемате по-малко рискове във вашия портфейл.

Ако току-що сте се присъединили към пазара на труда, можете да поемете по-голям риск, защото имате време да се възстановите от потенциален спад на пазара.

Диверсифицирайте портфейла си

Като цяло по-рисковите активи, като акциите, предлагат по-висока очаквана доходност срещу по-висок риск. В същото време по-сигурните активи като облигациите са склонни да нарастват, когато нещата са лоши, но предлагат много по-ниски печалби.

Ако инвестирате голяма част от спестяванията си в акциите на една компания, няма да сте компенсирани за риска да се случи нещо с компанията (или така наречения специфичен риск). За да премахнете този несистематичен риск, диверсифицирайте портфейла си в широк спектър от активи - включително чуждестранни акции и облигации. По този начин, ще сте в много по-добра позиция да преживеете потенциален спад.

Не се опитвайте да избирате отделни акции, активно управлявани фондове, или време за влизане на пазара. Вместо това се придържайте към разнообразно портфолио от пасивно управлявани фондови и облигационни фондове, отличаващи се с ниски разходи. Както казва Уорън Бъфет най-добрата инвестиция за индивидуалните инвеститори е нискоразходен фонд, базиран на широк индекс, като S&P 500.

Имайте предвид, че активите, които са се справили добре в близкото минало, може да не продължават да го правят и в бъдеще.

Търсете ниски такси

Бъдещата възвръщаемост е несигурна, но инвестиционните разходи със сигурност ще натежат над вашия портфейл. За да държите ниски разходите по инвестиционната си дейност, инвестирайте в индексни фондове, когато е възможно.

Тези фондове проследяват широки пазарни индекси като Standard & Poor's 500 и са склонни да имат много ниски такси, но все пак дават по-висока възвръщаемост от по-голямата част от активно управляваните фондове.

Продължете да правите редовни вноски, дори и по време на рецесия

Опитайте се да заделяте толкова, колкото можете да си позволите. В същото време ребалансирайте портфейлите си поне веднъж годишно, за да не се окаже, че определени активи се отличават с твърде високо тегло.

Практиката сочи, че стратегията на така нареченото "доларово осредняване", или периодичното добавяне на средства към инвестиционните ви сметки, е един от най-добрите начини да се предпазите от рецесия и да осредните рисковете (поне на база историческото представяне на пазарите).

На рецесията, трябва да гледате, като на добра възможност да си купите "евтини активи". Защото, както се казва - "след дъжд винаги изгрява слънце".

Фокусирайте се върху дългосрочните цели на вашия портфейл

Това, което ви изглежда страшно сега, ще бъде едно малко петно на дългосрочната графика. Ето защо, когато моментът стане труден, обърнете се към дългосрочните си цели. В дългосрочен план този подход вероятно ще доведе до по-добри резултати, отколкото да се опитвате да победите пазара - което дори професионалистите правят трудно.

Инвеститорът милиардер Уорън Бъфет демонстрира това, като лесно спечели залог - а именно, че с проста инвестиция в индексен фонд базиран на S&P 500 може да победи дори най-сложните стратегии на хеджфондовете (става въпрос за популярния 10-годишен залог на Бъфет, който той с лекота печели).

По думите на легендарния инвеститор Бенджамин Греъм: "Основният проблем на инвеститора и дори най-лошият му враг - вероятно е самият той."

Греъм, който наставлява Бъфет, твърди, че вместо да вземат рационални решения, много инвеститори следват емоциите си. Те купуват и продават, когато ги "посъветват червата им", а не главата им.

Опитът да надхитрите пазара е сходен с хазарта и не води до по-добри резултати от игра на лотария. Пасивното инвестиране е наистина скучно, но е много по-добър залог в дългосрочен план и много по-добър план за трудни моменти, като тези на предстоящи рецесии...

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.