Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има възможност за сключване на предварително споразумение с Китай в разгара на търговската война, пише Reuters. Той си представял по-широка договореност, но временно споразумение, каквото предлагат анализатори, също било възможно.

Първите две икономики в света коментираха темата по-сдържано досега. Пекин заяви, че приветства отлагането на по-високите мита от страна на САЩ, а също така Китай вече премахна някои от тарифите за щатите.

В разгара на търговската война Пекин е увеличил златните си резерви с близо 100 тона

В разгара на търговската война Пекин е увеличил златните си резерви с близо 100 тона

Само през август резервите на Китай са нараснали с близо 6 тона

Надеждите около временния "мирен договор" сега са свързани с предстоящата среща на високо равнище, която ще се проведе в началото на следващия месец октомври във Вашингтон.

Според Международния валутен фонд вече въведените тарифи и тези, които евентуално предстои да бъдат въведени, могат да понижат с 0,8% брутния вътрешен продукт в света през 2020 година, както и да предизвикат допълнителни загуби през следващите години. Фондовите пазари също са обезпокоени.

Според анализаторите евентуален задълбочен конфликт може да вкара американската икономика в рецесия. Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин обаче не очаква спорът с Китай да рефлектира толкова сериозно върху икономиката на страната.

Всичко за търговската война между САЩ и Китай може да проследите тук.

Хронология на търговската война между САЩ и Китай

Хронология на търговската война между САЩ и Китай

Дата по дата, заплаха след заплаха