Тема номер едно сред инвеститорите по целия свят - търговската война между САЩ и Китай, която през изминалите няколко седмици ескалира сериозно.

Администрацията на Тръмп започна търговски спор с Китай в началото на 2018 г., в опит да се справи с практиките, които поставят американските компании в неизгодно положение. Оттогава двете страни наложиха насрещни митнически тарифи на хиляди продукти, а в края на миналата седмица заплашиха с нови такива.

И докато не е ясно кога и как ще приключат търговските спорове между двете суперсили, ето как стартира всичко според данни, обобщени от финансовото издание Business Insider:

1 март 2018 година: Президентът Доналд Тръмп обявява тарифи за целия внос на стомана и алуминий, включително металите от Китай.

22 март 2018 година: Тръмп обявява планове за налагане на 25% тарифи за китайски стоки на стойност 50 милиарда долара. Китай обявява тарифи в отговор на митата за стомана и алуминий и обещава отговор на последното американско обявление.

3 април 2018 година: Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър обявява списък на китайските стоки, подлежащи на тарифите. Имаше задължителен 60-дневен период за коментари от индустриите, за да поискат освобождаване от тарифи.

4 април 2018 година: Китай представя списък на повече от 100 стоки в САЩ на стойност около 50 милиарда долара, които станаха обект на ответни мита.

21 май 2018 година: След среща двете държави обявяват очертанията на търговска сделка, за да избегнат тарифите.

Как търговската война въздейства върху фондовите пазари?

Как търговската война въздейства върху фондовите пазари?

Очакванията на анализаторите

29 май 2018 година: Белият дом обяви, че тарифите за китайски стоки на стойност 50 милиарда долара ще се придвижат напред, като окончателният списък на стоките ще бъде публикуван на 15 юни. Този ход изглежда ще разруши зараждащата се търговска сделка.

15 юни 2018 година: Тръмп въвежда окончателния списък на стоките, подлежащи на нови тарифи. Китайски внос на стойност 34 милиарда щатски долара ще бъде обект на новата тарифна ставка от 25% от 6 юли, като на по-късна дата ще бъде обложен внос за още 16 милиарда долара. Китай приема ответни еквивалентни тарифи.

18 юни 2018 година: Тръмп заплашва с 10% тарифи за други китайски стоки на стойност 200 милиарда долара.

6 юли 2018 година: Влиза в сила първият транш от тарифи за китайски стоки на стойност 34 милиарда долара. Китай отговаря.

10 юли 2018 година: САЩ пускат първоначален списък с допълнителни китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, които могат да бъдат обект на 10% тарифи.

24 юли 2018 година: Администрацията на Тръмп обявява набор от спасителни пакети за 12 милиарда долара за земеделските производители, засегнати от ответните мита върху селскостопанските продукти, които трябва да започнат през септември.

1 август 2018 година: Вашингтон увеличава повече от два пъти стойността на тарифните си заплахи срещу Пекин, като обявява планове за увеличаване на размера на предложените мита върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара от 10% на 25%.

3 август 2018 година: Китай заяви, че ще наложи мита на стоки на стойност 60 милиарда долара, ако Тръмп предвижи напред плановете си от последната заплаха.

7 август 2018 година: САЩ обявява, че вторият транш от тарифи, който достига китайски стоки на стойност 16 милиарда долара, ще влезе в сила на 23 август.

23 август 2018 година: САЩ налагат тарифи за други китайски стоки на стойност 16 милиарда долара, а Пекин отговаря с тарифи за стоки на стойност 16 милиарда долара от САЩ.

7 септември 2018 година: Тръмп заяви, че траншът от тарифи за 200 милиарда долара китайски стоки идва "скоро" и заплашва да наложи тарифи за други китайски стоки на стойност 267 милиарда долара.

17 септември 2018 година: САЩ налагат мита върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, като се предвижда тарифната ставка да се увеличи от 10% на 25% на 1 януари.

Американският петрол ли ще е следващата цел на Китай в търговската война?

Американският петрол ли ще е следващата цел на Китай в търговската война?

Това е очакването на анализаторите

1 декември 2018 година: Тръмп и китайският президент Си Дзинпин седнаха на срещата на върха на Г-20 в Аржентина, където двамата лидери сключиха временно примирие, забавяйки ескалацията на американските тарифи до 1 март.

4 декември 2018 година: Въпреки примирието Тръмп отправя туит, че сделка ще се сключи само ако това е в най-добрия интерес на САЩ.

24 февруари 2019 година: След поредица от преговори, Тръмп обявява, че американските тарифи няма да се повишат от 1 март. Той забавя увеличението за неопределено време.

1 април 2019 година: В Хонконг, полуавтономна китайска територия, избухват жестоки сблъсъци между власти и протестиращи демонстранти. Правителството обвинява влиянието на САЩ за демонстрациите, но Тръмп поддържа по-мек тон със Си.

5 май 2019 година: След очевиден напредък в преговорите, САЩ обвиняват Китай в отказ от предишни търговски ангажименти. Тръмп заплашва да повиши тарифните ставки и да наложи мита върху други китайски стоки на стойност 300 милиарда долара.

10 май 2019 година: Тръмп следва тези заплахи, увеличавайки митата върху вноса до 25% от 10% на стойки от Китай за около 200 милиарда долара. Преговорите се спират и САЩ дават на Китай срок от три до четири седмици за сделка според Bloomberg.

13 май 2019 година: Китай налага ответни действия срещу САЩ, като обяви, че ще повиши тарифните ставки на американски продукти на стойност 60 милиарда долара на 1 юни.

15 май 2019 година: Тръмп подписва изпълнителна заповед, забраняваща на американските компании да използват далекосъобщителни съоръжения от чужди компании, които заплашват националната сигурност. Той също така добавя Huawei и десетки други китайски компании към "Списъкът на дружествата", с които щатските компании не могат да правят бизнес.

21 май 2019 година: Си призовава Китай да започне нов "дълъг марш", който се възприема от някои като сигнал, че страната се подготвя за продължително противопоставяне със САЩ.

22 май 2019 година: Си посещава един от най-големите доставчици на редкоземни елементи в Китай. Този ход се разглежда като напомняне за лоста, който Китай притежава, когато става дума за минерали, на които САЩ разчитат за различни стоки - от реактивно гориво до вятърни турбини.

23 май 2019 година: Тръмп въвежда програма, на стойност 16 милиарда долара, за спасяване на земеделските производители, които са пострадали от китайските митнически тарифи.

Защо Щатите никога няма да спечелят търговската война с Китай

Защо Щатите никога няма да спечелят търговската война с Китай

Мнението на американски експерт

2 юни 2019 година: Китай отправя политически документ, в който обвинява САЩ за прекъснатите търговски преговори, като отправя възражения към търговския представител на САЩ.

3 юни 2019 година: Държавният секретар Майк Помпео призовава китайското правителство да признае публично годишнината от смъртоносното противодействие на протестите на площад Тянанмън през 1989 г.

4 юни 2019 година: Говорителят на външното министерство на Китай осъжда Помпео в изявление, заявявайки, че изказването му представлява намеса във вътрешните му работи. Китайското правителство отправя предупреждения за пътувания към САЩ, твърдейки, че нейни граждани са били обект на това, което наричат "тормоз от американските правоохранителни органи".

10 юни 2019 година: Тръмп казва, че тарифите за китайски продукти на стойност 300 милиарда долара ще влязат в сила "незабавно", ако не се постигне напредък при очакваната среща със Си в Япония в края на месеца.

17 юни 2019 година: Стотици представители на щатски компании пътуват до Вашингтон, за да свидетелстват срещу планираната тарифна ескалация пред търговския представител на САЩ. В рамките на седем дни изслушвания мнозина предупреждават, че данъчното облагане на целия внос от Китай би увеличило разходите и заплашва работни места в САЩ.

17 юни 2019 година: Тръмп казва, че през последните дни е разговарял със Си по телефона. Той потвърждава, че двамата лидери ще седнат в Г-20 и добавя, че търговските делегации ще бъдат в контакт преди това.

25 юни 2019 година: Bloomberg съобщава, че САЩ се подготвят да отложат допълнителните тарифи за Китай на срещата Тръмп-Си.

27 юни 2019 година: The Wall Street Journal съобщава, че Си планира да се отправи към срещата си с Тръмп, въоръжен с условия за деескалация, включително отмяна на тарифите и изкарване на Huawei от "черния списък".

29 юни 2019 година: Тръмп и Си постигат примирие за търговска война в кулоарите на Г-20, забавяйки планираните тарифи за около 300 милиарда долара на китайски продукти. Двете страни се споразумяват да започнат преговорите, които спряха през май.

3 юли 2019 година: Тръмп обвинява други държави, включително Китай, в манипулиране на валута и предлага САЩ да отслабят долара, за да се конкурира успешно.

9 юли 2019 година: Седмици след вкарването на Huawei в "черния списък", Министерството на търговията на САЩ заявява, че ще обмисли издаването на лицензи на компании, които правят бизнес с китайския телекомуникационен гигант.

11 юли 2019 година: Тръмп обвинява Китай в неизпълнение на предишен ангажимент за закупуване на повече американски селскостопански продукти.

29 юли 2019 година: Министърът на финансите Стивън Мнучин подновява търговските преговори със своите китайски колеги в Шанхай.

31 юли 2019 година: Тези преговори приключват, като следващият кръг се очаква през септември. И двете страни представят дискусиите като конструктивни, но има малко признаци за конкретен напредък.

Задълбочаване на търговската война между САЩ и Китай ще вкара Русия в рецесия

Задълбочаване на търговската война между САЩ и Китай ще вкара Русия в рецесия

Това ще доведе до поевтиняване на суровините и ще създаде големи трудности за руския износ

1 август 2019 година: В рязък обрат, Тръмп обявява, че САЩ ще продължат напред с тарифите на почти целия останал внос от Китай.

2 август 2019 година: Китай предупреждава, че ще отговори с "необходимите действия", ако Тръмп последва своите последни тарифни заплахи, за които страната твърди, че нарушават споразумение, постигнато на Г-20.

5 август 2019 година: Министерството на финансите на САЩ определя Китай като валутен манипулатор, след като страната позволи на юана да се понижи под психологически ключовото ниво от седем спрямо долара. Китай заяви, че ще спре покупките на американски селскостопански продукти.

9 август 2019 година: Тръмп отново заплашва, че САЩ ще прекъснат връзките с Huawei. Отделът по търговия заявява, че ще отложи вземането на решение за лицензи за извършване на бизнес с компанията.

13 август 2019 година: САЩ забавя въвеждането на част от тарифите за Китай, които трябва да влязат в сила от 1 септември, до 15 декември. Администрацията казва, че този ход е имал за цел да избегне смущения в сезона на ваканционните пазарувания в САЩ, рядко признание, че тарифите могат да да повишат цените.

19 август 2019 година: Министерството на търговията казва, че ще предостави временно възстановяване за правене на бизнес с Huawei, като ще даде на компаниите допълнителни 90 дни да намерят алтернатива на телекомуникационния гигант.

23 август 2019 година: Китай подготвя компенсационни тарифи за американски продукти на стойност 75 милиарда долара и заявява, че ще възстанови митата върху автомобилите. Повишението на митата ще се случи на същите, както тези от страна на САЩ.

25 август 2019 година: Тръмп заявява пред репортерите, че единственото му съжаление по отношение на митата е, че не ги е повишил по-рано.

26 август 2019 година: Тръмп се внася нотки позитивизъм по отношение на търговските преговори, което води до повишение на финансовите пазари. Според него "Китай нямат друг избор, освен да приемат исканията на САЩ".

Какво ще стане, ако САЩ поведе търговска война срещу ЕС?

Какво ще стане, ако САЩ поведе търговска война срещу ЕС?

Конфликтът с Пекин би иглеждал като детска игра, смятат експерти