Ескалация на търговската война между САЩ и Китай може да доведе до забавяне на растежа и дори до рецесия в Русия. За това предупреждават експертите от HSE Centre for Business Tendency Studies (CBTS), цитирани от ТАСС.

"Ако търговският конфликт между двете най-големи икономики в света, САЩ и Китай, които генерират 35% от глобалния номинален БВП при 2% за Русия, продължи да се разраства, темповете на растеж на икономиките ще се забавят за определен период", се обяснява в техен анализ и се допълва:

"Това веднага ще доведе до забележим спад на цените на световните суровини и ще създаде големи трудности за основния руски износ.".

Според изчисленията делът на горивата и енергийните продукти, металите и дървесината в експорта на Русия възлиза на около 80 на сто за периода между януари и май 2019 година.

"Естествено, влизането в такава ситуация ще доведе до определени проблеми за руския бюджет, до нестабилност на валутния пазар, влошаване на инфлацията, което вероятно ще доведе до забавяне на растежа и дори до рецесия", казват анализаторите.

Все пак засега те не виждат сериозни макроикономически и геополитически рискове за минната индустрия в страната.

В анализа се отбелязва, че през периода 2020-2021 година се навършват 12 години от старта на глобалната финансова и икономическа криза. Те добавят, че според икономическата теория след този период са необходими значителни капиталови инвестиции, за да бъде подкрепен растежът.

"Подобни реформи обикновено водят до изпадането във временна рецесия", казват от HSE.

Експертите посочват, че спада в инвеститорското доверие в редица развити страни е косвен знак за началото на този икономически феномен.

"Със сигурност в случай че десетте най-големи икономики по БВП в света влязат в рецесия, или дори по-лошо - във финансова и икономическа криза, това неизбежно ще се отрази на руската икономика. Всички все още си спомняме ефектът от предишната криза, който намали БВП на Русия със 7,8% през 2009 година, което беше най-големият спад за страните в Г-20", заключват анализаторите.