Търговската война между САЩ и Китай би била детска игра в сравнение със евентуален спор с участието на Европа, пишат авторите на CNBC.

Експерти коментират пред медията, че Вашингтон може да загуби много повече при конфликт с Брюксел, отколкото в момента с Пекин.

Президентът Доналд Тръмп продължава да поддържа "строгата си реторика" срещу Европейския съюз, въпреки че през последните месеци неговото внимание е почти изцяло фокусирано върху търговския конфликт с Китай. Предстои обаче този ноември Белият дом да реши дали да налага мита върху една от най-важните индустрии в Европа - автомобилната. А какъв ли би бил отговорът на ЕС?

Вече има тарифи за европейската стомана и алуминий, което накара съюза от своя страна през юни 2018 година да наложи мита от 25% върху американски стоки за 2,8 милиарда долара. Нестихващият спор между Airbus и Boeing допълнително засилва съперничеството.

Експертите са категорични - задълбочаването на търговския конфликт между Европа и САЩ би било много по-вредно и с тежки последици от случващото се сега между Вашингтон и Пекин.

По $1000 на всяко американско домакинство може да струват митата срещу Китай

По $1000 на всяко американско домакинство може да струват митата срещу Китай

Потребителите в страната ще "плащат" по толкова годишно, ако влязат в сила новите тарифи за $300 милиарда внос

"Търговията между ЕС и САЩ е най-важна. Това е най-големият единичен двустранен търговски поток в света", тълкува пред CNBC Флориан Хенс, икономист от Berenberg.

По думите му като отчитаме износа и вноса на стоки и услуги, двустранната търговия между САЩ и ЕС надхвърля тази между първите две икономики в света за 2018 година и то с голям процент.

Статистическите данни показват, че през 2018 година САЩ са внесли стоки за 683,9 милиарда долара от ЕС и за 557,9 милиарда долара от Китай. За миналата година износът на САЩ за Европа е оценен на 574,5 милиарда, а към Китай - на само 179,2 милиона долара. Статистиката обхваща и стоките, и сектора на услугите, обяснява Хенс.

"През 2018 година САЩ са изнесли повече от три пъти повече за ЕС, отколкото за Китай", заяви Хенс и добави, че при евентуален търговски конфликт, Европа е способна да удари много по-силно САЩ.

Еврокомисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом посочи, че ЕС няма намерение да въвежда мита, но би го направил, ако САЩ провокират спор.

"Правилата на международната търговия, които разработвахме през годините ръка за ръка с нашите американски партньори, не могат да бъдат нарушени без реакция от наша страна", каза тя през юни 2018 г.

Оттогава САЩ редовно заплашва да наложи допълнителни тарифи, а пък Брюксел разработи различни списъци със стоки, за да покаже, че ЕС е способен да контрира.

Задълбочаване на търговската война между САЩ и Китай ще вкара Русия в рецесия

Задълбочаване на търговската война между САЩ и Китай ще вкара Русия в рецесия

Това ще доведе до поевтиняване на суровините и ще създаде големи трудности за руския износ

Икономиките на САЩ и ЕС вече са в схватка

И САЩ, и ЕС не могат да си позволят търговска война на този етап. "Докато резултатите от спора между САЩ и Китай започнаха да се усещат след известно време, то ако наесен САЩ и ЕС увеличат тарифите, и двете икономики ще се забавят значително и цикличният ефект от митата вероятно ще бъде доста по-тежък", прогнозира директорът на ECIPE Фредрик Ериксон.

Положението в ЕС

В края на юли данните показват, че икономиката на еврозоната е нараснала едва с 0,2% през второто тримесечие на годината. Това е намаление от 0,4% спрямо първото тримесечие на настоящата година. В резултат на това се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ), която осъществява надзор върху паричната политика в икономическия и финансов съюз, да предприеме нови стимули в рамките на лятото.

САЩ

Икономиката на САЩ нараства с темп от 2,1% през второто тримесечие на годината - с 1% по-малко спрямо предходното тримесечие. През юли Федералният резерв на САЩ обяви, че намалява основните лихви за първи път от десетилетие.

В средата на същия месец гуверньорът на Федералния резерв Джеръм Пауъл предупреди, че "схватки като търговски конфликти и опасения за глобалния растеж оказват натиск върху икономическата активност и перспективите".

Goldman Sachs: САЩ и Китай няма да постигнат търговско споразумение до 2020-а

Goldman Sachs: САЩ и Китай няма да постигнат търговско споразумение до 2020-а

Опасенията, че конфликтът между икономиките ще доведе до рецесия, растат