В разгара на търговската война Китай залага на златото. От декември досега Пекин е увеличил резервите си в благородния метал с близо 100 тона на фона на нарастващите цени и опасенията около конфликта на страната с най-голямата икономика в света.

Китайската централна банка е увеличила резервите си в злато до 62,45 милиона унций през август от 62,26 милиона месец по-рано, показват актуални данни, цитирани от Bloomberg. Това означава, че през изминалия месец Пекин е закупил 5,91 тона злато като допълнение към около 94 тона за предходните месеци от началото на 2019 година.

Запасяването от страна на азиатския лидер, както и от други държави, като Русия, беше един от факторите за рекордното поскъпване на благородния метал през последните седмици.

"Растежът на тези покупки ще продължи и през следващите години", смятат експерти от Australia & New Zealand Banking Group.

"Търговските ограничения - в случая с Китай, и санкциите - в случая с Русия, стимулират централните банки да търсят възможност за диверсифициране на резервите си", посочват те в своя позиция.

"Заедно с нарастващата политическа и икономическа несигурност златото се оказват предпочитания сигурен актив и ще продължи да бъде такъв за централните банки в глобален мащаб", смятат специалистите.

Преди години Пекин не беше увеличавал резервите си в злато в дългосрочен план. За първи път сериозно движение нагоре имаше през 2015 година, когато те бяха увеличени с 57% до 53,3 милиона унции.