В началото на днешната валутна търговия доларът демонстрира незначително изменение спрямо еврото и йената, златото поевтинява. Трейдърите продължават да следят ситуацията на петролните пазари и разбира се, фокусът на вниманието е насочено към започващото днес заседание на Федералния резерв на САЩ.

Днес сутринта общата валута се разменя спрямо американската по $1,1007 за едно евро в сравнение с $1,1001 за евро в края на търговията в понеделник.

Стойността на европейската валута по отношение на японската е 119,11 йени за евро при 118,96 йени ден по-рано.

За един долар днес на пазара дават по 108,21 йени в сравнение с 108,12 йени за долар в понеделник.

Поредното заседание на Федералния резерв ще се проведе на 17 и 18 септември. По данни на CME Group понижение на основната лихвена ставка с 25 базисни пункта от текущите 2-2,25% очакват както и преди повечето анализатори.

По-късно днес се очаква данни за промишленото производство в САЩ. Наблюдателите предполагат, че на месечна база показателят е нараснал с 0,2%, след понижение през юли от 0,2%.

Златото е особено чувствително към изменението на лихвените ставки от Фед, тъй като те се отразяват върху курса на долара, който пък влияе върху котировките на ценния метал.

Във вторник сутринта декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex поевтиняват с 5,65 долара, до 1505,85 долара за тройунция. Цената на декемврийските фючърси за среброто се понижава с 0,66%, до 17,907 долара за унция.

"Ако Федералният резерв отиде против очакванията на пазарите, има незначителна вероятност да видим краткосрочен обрат в цената на злато и бързото й понижаване до 1455 долара", цитира Reuters мнението на анализатора на Phillip Futures Бенджамин Лу.