В контекста на забавянето на глобалната икономика, данни публикувани от консултантската компания BDO USA, показват тревожна тенденция в сектора на търговията в страната. Според резултатите от техния анализ на първото полугодие на 2019 г. фалитите на търговците в най-голямата икономика в света, които са разполагали с 25 и повече обекта, са надхвърлили равнището за цялата 2018 г. Очаква се темпът да продължи и през следващата година, като броя на фалитите е "на равнищата си от кризата".

Рекорден брой фалити на Острова

Рекорден брой фалити на Острова

Личните фалити обаче намаляват

Данните, публикувани от BDO, са в унисон с анализ, публикуван в началото на месеца от Coresight Research, според които през първите шест месеца на 2019 г. фалитите на търговските обекти вече са с 20% над броя през цялата предходна година. От компанията са анализирали данните за приходите на магазините и откриват, че в страната вече са фалирали повече от 7 хил. бранда, които са управлявали общо 12 хил. обекта. Според анализа през 2018 г. са фалирали общо 5864 търговеца, а година по-рано търговският апокалипсис е довел до затварянето на 8139 вериги. Прогнозите на Coresight Research са, че до края на годината броят на фалитите ще изпревари дори и този от 2017 г., което ще е ръст на фалитите от 40% на годишна основа.

Понижаването на индустриалните поръчки стремглаво води германската икономика към рецесия

Понижаването на индустриалните поръчки стремглаво води германската икономика към рецесия

Вероятността от отрицателен растеж и през третото тримесечие е огромна

От BDO посочват, че търговците в САЩ са изправени пред проблеми, произтичащи от леснодостъпния кредит, особено в контекста на новото понижаване на основните лихвени проценти от страна на Федералния резерв, натиска за скоростна експанзия, идващ от акционерите в компаниите, и промените в поведението на потребителите, което е резултат от търговската война и покачващите се цени на много стоки. Последната тенденция започна още през миналата година, като продължава да се разгръща още по-мащабно и през настоящата. В друг доклад на Coresight Research се посочва, че търговската война между САЩ и Китай може да доведе до понижаване на стойността на продажбите с 40 млрд. долара през 2019 г.

Как физическите магазини могат да оцелеят в ерата на електронната търговия?

Как физическите магазини могат да оцелеят в ерата на електронната търговия?

Един успешен предприемач дава три съвета

Ще отнеме може би няколко месеца новата вълна от увеличение на митата да се усетят напълно в икономиката, но те ще доведат до още по-силен отлив на пазаруващите, които ще се пренасочат или към онлайн покупките, или ще намалят потреблението си изобщо, смятат коментатори. Резултатът от това ще е нова порция фалити през първото полугодие на 2020 г. "Ако икономиката се забави дори малко, нещата може да станат много болезнени", посочва анализаторът Дейвид Берлинер от BDO. "Това може да има унищожителен ефект върху слабите търговци, които не могат да си позволят спад на продажбите, особено през празничния сезон."