Рискът от рецесия за първата икономика в ЕС стремглаво се увеличава с понижаването на индустриалните поръчки.

Поръчките в индустрията на Германия паднаха повече от прогнозираното през месец юли заради слабото търсене в чужбина. Абсолютно вероятно е затруднените производители да насочат най-голямата европейска икономика към рецесия през третото тримесечие на годината, пише Reuters.

Германия, чиято икономика е силно свързана с износа на страната, страда от по-слабото външно търсене и несигурността на бизнеса. Това от своя страна се дължи на много причини, сред които търговските спорове и планираното, но впоследствие забавено напускане на Великобритания от Европейския съюз.

Договорите за износ на стоки, произведени в Германия, са намалели с 2,7% спрямо предходния месец. Причината - голям спад на заявките от страни извън еврозоната, което разби консенсусната прогноза на Reuters за спад от 1,5%. Данните за месец юни бяха преразгледани до увеличение от 2,7% спрямо отчетеното преди това увеличение с 2,5%.

Ще удари ли забавянето на Германия Източна Европа?

Ще удари ли забавянето на Германия Източна Европа?

Една държава в региона е особено зависима от най-голямата икономика на континента

"Като цяло през третото тримесечие новите поръчки в производствения сектор започнаха плахо", информира в съобщение Министерството на икономиката на държавата двигател на европейската индустрия. Ведомството добавя, че предвид все още нерешените международни търговски конфликти и притъпени бизнес очаквания в производството, за момента няма признаци за фундаментално подобрение в индустриалния сектор през следващите месеци.

Поръчките за германската индустрия от страни извън еврозоната паднаха с близо 7% само за месец. И въпреки че търсенето от други страни от еврозоната и вътрешните заявки леко се повишиха, това се оказва недостатъчно за икономиката.

"Мизерията в производството продължава. Спадът на новите поръчки значително увеличава риска от рецесия за германската икономика", тълкува анализаторът на VP Bank Томас Гитцел.

Германската икономика се сви с 0,1% през второто тримесечие спрямо първото такова поради по-слаб износ, като спадът в чуждестранните продажби се дължи главно от "развода" между ЕС и Великобритания.

"Има огромна опасност от регистриране на отрицателен растеж и през третото тримесечие на годината", прогнозира Гитцел.

Германия няма да направи достатъчно, за да избегне рецесия

Германия няма да направи достатъчно, за да избегне рецесия

Берлин готви мерки, но те ще бъдат твърде малки и ще дойдат твърде късно