Fitch Ratings заяви в сряда, че може да понижи рейтинга на Обединеното кралство, който сега е "AA", въз основа на нарастващата несигурност относно преговорите между Великобритания и Европейския съюз за оттеглянето на страната от икономическия блок през следващия месец, информира Reuters.

"Fitch смята, че" Брекзит без сделка "ще доведе до значителни смущения в икономическите и търговските перспективи на Обединеното кралство, поне в близко бъдеще", се казва в изявлението на рейтинговата агенция.

Fitch също така заяви, че може да понижи рейтинга на Банката на Англия (сега AA), ако намали суверенния рейтинг на Великобритания.

По-рано в сряда британският премиер Тереза ​​Мей проведе "конструктивни" преговори в Брюксел, търсейки отстъпки за Брекзит от скептично настроения ЕС, а стратегията й беше подложена на напрежение след оттеглянето на трима депутати.

Времето изтича за Мей да получи одобрение от британските законодатели преди крайния срок за Брекзитот 29 март.

"За да може споразумението за оттегляне да бъде одобрено от Обединеното кралство до крайния срок, правителството ще трябва значително да разшири подкрепата си," казват от Fitch.

Икономическият растеж в Обединеното кралство ще бъде повлиян от изхода на Брекзит, според агенцията. Ръстът се забави до 0.2% през четвъртото тримесечие на 2018 г. от 0.6% през предходното тримесечие. Това остави реалния растеж та стойност от 1,4% за 2018 г., казват от Fitch.

Ако Великобритания напусне ЕС без договорена сделка за търговията, границите и други въпроси, тя е изправена пред рискове с мащаб на тази в началото на 90-те години, когато брутният вътрешен продукт на Великобритания спадна с 2% за шест тримесечия.

Fitch казва, че понастоящем приема, че Брекзит без сделка ще бъде избегнат, като ръстът на БВП ще нарасне до 1,6% тази година и 1,8% през 2020 година.