Международната рейтингова агенция Fitch повиши кредитния рейтинг по дългосрочните задължения (IDR) на Гърция в национална и чуждестранна валута до "BB" от "BB-". Прогнозите за страната са положителни, се казва в съобщението на агенцията.

В същото време рейтинга по краткосрочните задължения на страната в местна и чуждестранна валута бяха потвърдени на ниво "B", а таванът за рейтинг на страната бе повишен до "BBB +" от "BBB-".

"Балансът на нивото на публичния дълг продължи да се подобрява поради стабилната политическа среда, стабилния растеж на БВП и непрекъснатото постигане на по-високи бюджетни показатели в сравнение с целта", коментират рейтинговите се оценки анализаторите на агенцията.

Гърция отчаяно се нуждае от емигрантите си. И се опитва да ги върне

Гърция отчаяно се нуждае от емигрантите си. И се опитва да ги върне

Гърците, напуснали страната, генерират БВП за почти €13 милиарда

Агенцията очаква ускоряване на годишния ръст на БВП на Гърция до 2,5% през 2020-2021 г. от 2,2% за миналата година. През 2018 г. гръцката икономика нарасна с 1,9%.

Натрупаното инвестиционно търсене, намалението на безработицата, увеличението на разполагаемия доход и постепенното намаляване на първичния бюджетен излишък са насочени към подкрепа на вътрешното търсене, посочват анализаторите на Fitch.

Гърция изпрати 2019-а с най-голям ръст на борсата в Европа

Наша съседка изпрати 2019-а с най-голям ръст на борсата в Европа

В същото време в България Sofix завърши годината със спад от 4,6%

Положителната прогноза отразява очакванията на Fitch за политическа стабилност и промени след парламентарните избори през юли, както и повишената увереност, че публичният дълг на страната ще продължи да намалява с постоянни темпове.

Пенсиите в Гърция може да бъдат увеличени с до 252 евро месечно

Пенсиите в Гърция може да бъдат увеличени с до 252 евро месечно

По предложение на новото правителство в страната