Гърция, Русия и Италия са най-добре представящите се капиталови пазари в Европа през 2019 г. - година, която ще бъде запомнена с политическо и икономическо несигурност в целия свят, пише CNBC.

Някои инвеститори загърбиха тези пазари като "твърде опасни, твърде политически нестабилни, твърде зависими от суровини, твърде слаби икономически или комбинация от всички четири", казва Рус Моулд, инвестиционен директор в AJ Bell. "Но това трябва да покаже, че удобните покупки рядко са пътя към големите печалби".

Гърция

Някога болният човек на Европа, южната европейска държава явно влиза в нов етап от икономическата си история. Основният икономически индекс на Гърция се покачи с 43% през 2019 г., като се превърна в най-добре представящия се в Европа и света.

"Икономическият растеж на Гърция се забърза през 2019 г., благодарение на възстановяващи се правителствени разходи и съживяване на инвестициите, заедно с добра прогноза за износа", казва Анастасия Кокиногени, старши анализатор в DuckerFrontier.

2019 г. се оказа особено добра за акциите на гръцките банки. Piraeus Bank записва ръст от над 250%, National Bank of Greece - 171%, Alpha Bank - 71%, а Eurobank - 67%.През 2019 г. Гърция сложи край на капиталовите ограничения, а Атина представи "Херкулес" - програма, насочена към справяне с лошите кредити.

Майк Бел, стратег в JP Morgan Asset Management, посочва още, че и Европейската централна банка е помогнала на Гърция. Новият рунд количествени улеснения намалиха разходите за теглене на кредити значително.

През юли бе избрано и ново дясно правителство, което обеща пробизнес политики.

Русия

Основният индекс в Москва се покачи с 29% през 2019 г. "Русия излезе от рецесия, подпомогната от намаляване на лихвите и внимателни политики на уважавания гуверньор Елвира Набиулина", казва Моулд.

Освен това имаше и добри новини от копоративния свят. "Газпром" обяви значителен ръст на дивидентите, а някои международни санкции също бяха премахнати.

Италия

В Рим, въпреки споровете с Брюксел и предсрочните избори, основният италиански индекс FTSE MIB се покачи с 28% през 2019 г.

"Множество инвеститори се отказаха от Западна Европа, цитирайки притеснения около Brexit, търговски войни, слаби коалиционни правителства, растящ дълг и явна неспособност на Европейската централна банка да възстановят растежа и инфлацията. Но намаляването на лихвите от страна на ЕЦБ върна живота в Италия", посочва още Моулд.

В същото време българският SOFIX изпрати годината с понижение от 4,62%.