Франция ще трябва да плати 10 милиарда евро на големите компании, след като ги обложи с неправомерни данъци върху изплащането на дивиденти.

Конституционният съвет, най-високата съдебна власт в Франция, постанови, че данъкът от 3% върху дивидентите, въведен през 2012 г., е незаконен, съобщи говорителят на правителството Кристоф Кастанер.

Налогът беше наложен за първи път от правителството на бившия френски президент Франсоа Оланд и вече беше оспорен в съдилищата, включително пред Съда на Европейските общности, преди френският Конституционен съвет най-накрая да го обяви за противоконституционен.

Въпросният данък засяга най-често "най-големите френски компании", а половината от общите средства се дължат само на 13 фирми.

Сега администрацията на президента Еманюел Макрон ще трябва да намери парите и да ги върне на компаниите - бюджетно усилие, което ще е сериозен проблем за подготвяната фискалната консолидация. Сериозната сума може да взриви френския бюджет, саботирайки планирания правителството бюджетен дефицит.

Драма за бюджета, подарък за компаниите

Снимка 318817

Източник: iStock

"Юридическата аматьорщина доведе до най-големия данъчен подарък, който някога е бил връчван на компании в тази страна", заяви Кастанер, визирайки правителството на Оланд.

Министерството на финансите може да включи плащанията в актуализиран бюджетен план или мини-бюджет по-късно през годината. Самият финансов министър Бруно Льо Мер хвърли вината върху "лошите решения, взети от предшествениците му".

Правителството на Макрон очакваше проблеми с данъка и реши той да отпадне от бюджета за 2018 г. Властите планираха заделят 5.7 милиарда евро, за да ги върнат на компаниите в рамките на 5 години, започвайки от следващата.

Но сумата се оказа почти 2 пъти по-голяма от очакваното и най-вероятно ще трябва да бъде платена незабавно.

Това обаче ще задълбочи дефицита в публичния сектор, освен ако не бъдат направени огромни съкращения в бюджета или не бъдат въведени нови данъци.

Прекомерен дефицит

Снимка 318812

Източник: iStock

Сумата се равнява на 2/3 от 15-те милиарда евро, които правителството обяви, че ще събере чрез нови спестявания през следващата година, и далеч надхвърля 7-те милиарда евро, които обеща под формата на данъчни облекчения.

Франция обеща да запази дефицита си под 3% от брутния вътрешен продукт тази година, както повеляват правилата на еврозоната. Това щеше да е първият път, в който Париж да постигне тази цел в последните 10 години.

Но целта на френския бюджет за дефицит от 2.9%, която според новата власт е от ключово значение за повишаване на доверието в Европа, засега изглежда непостижима.

Преди решението на съда Франция е планирала бюджетен дефицит от около 76.5 милиарда евро за тази година и около 83 милиарда евро за 2018 г.

Финансовият министър Льо Мер заяви, че всички възможности за уреждане на законопроекта ще бъдат проучени и той планира да се срещне още през следващата седмица с компании и работодателски асоциации, за да търсят решение.