Националната финансова прокуратура на Франция е поискала вчера 4 години затвор за президента на латвийската банка Rietumu Александър Панков. Той е обвиняем в съучастие с френската компания France Offshore при укриване от данъчните органи на над 760 милиона евро, пише Le Monde.

Освен това прокуратурата е поискала условна присъда от 18 месеца затвор за представителя на Rietumu във Франция Сергей Скуки.

За извършените закононарушения се настоява банката да изплати глоба в размер на 90 милиона евро, което е с 10 процента повече от печалбата на банката за 2016 година.

Прокуратурата е поскала от съда седем години лишаване от свобода за ръководителя на France Offshore Надав Бенсусан.

Съдебният процес срещу Бенсусан и още 12 сътрудници на компанията започна в началото на февруари, като произнасянето на присъдите е насрочено за 30 март. Обвинението е за организиране на финансови машинации, данъчни нарушения, мошеничество.

Създадената през 2001 г. France Offshore е предлагала на шефове на френски компании съществено да намалят данъчните си плащания, регистрирайки дружества в Латвия.

Клиенти на France Offshore са били около 700 френски компании, основно представители на средния бизнес.

Финансовите операции са извършвани с помощта латвийската банка Rietumu. За услугата "данъчна оптимизация" France Offshore е взимала от клиентите си между 2,5 - 6 хиляди евро годишно. По данни на прокуратурата по този начин за периода на дейността си компанията е помогнал ад бъдат скрити данъци за около 760 милиона евро.

Rietumu е една от първите частни банки Латвия и една от най-големите сред балтийските страни, специализирана за управление на частни състояние и обслужване на бизнеса. Банката има представителства в Русия, Беларус и Украйна. Одитираната печалба на Rietumu за миналата година е 80,3 милиона евро, пише RNS.