Франция се зарече да блокира навлизането на дигиталната валута на Facebook, Libra, в Европа, тъй като тя заплашва "паричния суверенитет" на правителствата, предава BBC. Министърът на финансите Бруно Ле Мер посочи, че Libra е финансов риск. Но не уточни как точно Франция смята да блокира дигиталната валута.

Facebook анонсира плановете си за валутата през юли, като оттогава се изправя срещу огромна вълна скептицизъм и призиви за прекратяване на проекта.

Говорейки на среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Париж, министърът заяви: "Тази евентуална приватизация на парите съдържа риск от злоупотреба с доминиращо положение, риск за суверенитета и рискове за потребителите и компаниите".

И посочи, че води разговори с ръководството на Европейската централна банка относно създаването на "публична дигитална валута" под управлението на международни финансови институции.

"Libra представлява и систематичен риск от момента, в който прехвърли два милиарда потребители. Всеки срив във функционирането на тази валута, в управлението на резервите ѝ, може да създаде сериозни финансови проблеми", казва още Ле Мер.

Libra, която има подкрепа и от компании като Visa и Mastercard, трябва да стартира през следващата година. Макар че няма да бъде децентрализирана като криптовалутите, контролът върху нея ще бъде възложен на базирана в Швейцария асоциация.

Вашингтон може да забрани Facebook Libra със закон

Вашингтон може да забрани Facebook Libra със закон

Текстът забранява на технологичните компании с над $25 милиарда приходи да предоставят финансови услуги и да пускат собствени дигитални валути