Гърция планира да вложи до €1 милиард в банките в страната през следващите пет години, за да субсидира част от ипотечните кредити на домакинствата, предава Bloomberg.

Трима източника на изданието посочват, че според плана, домакинствата, които не могат да плащат своите вноски, ще трябва да преструктурират своите кредити, а след това държавата ще плати част от месечните им задължения.

В момента гръцките банки се борят с €88,6 милиарда лоши кредити, наследство от финансовата криза в страната. Ипотечните кредити се оказват най-трудни за изчистване и банките не могат да постигнат целите, заложени от регулатора.

Гърция се видя принудена да плаща кредитите на гражданите си

Гърция се видя принудена да плаща кредитите на гражданите си

Банките имат твърде много лоши заеми. Сега Атина ще вади държавни пари, за да погаси част от тях

Идеята е, благодарение на държавната субсидия, част от лошите кредити да бъдат превърнати отново в обслужвани. Държавата най-вероятно ще вложи около €200 милиона годишно.

Законодателната рамка цели да подкрепи домакинствата, които не могат да обслужват жилищния си кредит за единственото си жилище. В закона ще бъдат поставени рамки за ниво на приход и други, а заемополучателите ще губят субсидията, ако забавят плащане с над 90 дни. Очаква се самата тя да бъде до една трета от общата сума.