Гърция е готова да опита всичко, за да върне на крака банките си - включително директна субсидия за някои от най-закъсалите клиенти, пише Bloomberg.

Правителството в Атина работи по план, с който да намали бремето на кредитополучателите на умерено количество средства, които не могат да изплатят дълговете си, твърдят два източника на финансовата медия. Все още не е ясно колко точно кредитополучатели ще могат да се възползват. Но крайната цел е колкото се може повече необслужвани кредити да бъдат превърнати в обслужвани.

Плащанията на физическите лица, които искат да си платят, но не могат, ще бъдат реструктурирани на още по-малки вноски - и те ще получат частична субсидия от държавата, казва един от източниците. Предложението още е в ранна фаза и не всички детайли са ясни. Очаква се обаче то да се превърне във факт още през декември.

Гърция има нужда да "съживи" банките си и да ги отърве от бремето на лошите кредити, за да съживи икономиката си. Миналата седмица гръцките власти заявиха, че са готови с две други предложенията.

В Гърция и банките не могат да помогнат на икономиката

В Гърция и банките не могат да помогнат на икономиката

Бизнесът вече започна да мисли за развитие, но не може да намери средства

Първото, идващо от централната банка, е да бъде създадена "лоша банка" която да събере в себе си най-лошите заеми. Другото предложение, не чак толкова различно от първото, е създаването на SPV, което може би ще включва правителствена гаранция и ще използва пари от държавната хазна.

Гърция може да спаси банките си от €42 милиарда лоши кредити

Гърция може да спаси банките си от €42 милиарда лоши кредити

Европа изглежда е положително настроена към идеята

От началото на годината акциите на гръцките банки се сринаха наполовина. Експозициите на четирите системни банки са около €89 милиарда към края на юни. Институциите вече дадоха думата си на европейския надзор, че ще намалят лошите си кредити с около €50 милиарда до 2021, за да избегнат нуждата от нова капиталова инжекция.

В понеделник пътят надолу продължи, а бенчмарковият атински банков индекс завърши деня на червено с още 4 процента спад до най-ниското си ниво от февруари 2016 г.

Вторият източник посочва, че предложението може да бъде оформено по модела "Estia" (или "дом" от гръцки), използван от Кипър, който бе насочен към хората с по-скромни приходи и активи.

В този случай специално дружество плати една трета от реструктурираните заеми, използвайки държавни пари. За да може да се възползва от схемата, кредитополучателят трябваше да има годишен доход от по-малко от €50 000, основният им дом да не струва повече от €350 000, а останалите им активи да не надхвърлят 125 процента от пазарната цена на дома им.

По същия начин се очаква да има критерии за доход и активи и в Гърция, но към момента не е ясно какви ще бъде границите.

След период на спокойствие Гърция е заплашена от нова криза. И тя може да дойде от банките

След период на спокойствие Гърция е заплашена от нова криза. И тя може да дойде от банките

Капитализацията на банковия сектор се сви с над 40% за последните три месеца

Гърците дължат на държавата си сума 2 пъти по-голяма от икономиката на България

Гърците дължат на държавата си сума 2 пъти по-голяма от икономиката на България

Длъжниците са се увеличили от 1 милион до над 4 милиона от 2010 година насам