Малко повече от месец след като Гърция официално излезе от третата спасителна програма, която извади страната от тежкото финансово положение, Атина отново е изправена пред заплаха за стабилността й. Този път рисковете за страната идват от фондовия пазар и по-конкретно от представянето на местните банки на него.

В сряда ценните книжа на финансовите институции в южната ни съседка продължиха спада си, започнал в началото на седмицата. В резултат акциите изгубиха 8,78% от стойността си и поставиха въпроса за стабилността на финансовия сектор в страната.

Това принуди премиерът Алексис Ципрас да свика спешно заседание с останалите членове на кабинета вчера.

За последните три месеца банковият сектор в Гърция е изгубил 42% от капитализацията си и това доведе до съмнения около необходимостта от рекапитализация на финансовите институции само седмици след приключилите стрес тестове за тях, пише местното издание Kathimerini.

8 години след началото на кризата Гърция е единствената страна в ЕС, чийто дълг намалява

8 години след началото на кризата Гърция е единствената страна в ЕС, чийто дълг намалява

Той обаче е значително по-голям от брутния вътрешен продукт на южната ни съседка

Последните показаха, че банковата система в страната има висока капиталова адекватност. Пред изданието експерти от бранша коментират, че спадът от сряда, въпреки липсата на доверие към възстановяването на гръцката икономика, е "неочакван" и в реакцията на пазара "липсва логика".

От друга страна специалисти извън сектора смятат, че въпреки доброто представяне на банките на стрес тестовете все още доверието към гръцката икономика като цяло е значително ниско, а също така съществува риск от натиск вътре и извън държавата.

Според източници на Bloomberg властта в страната сега работи по план за по-бързо "освобождаване" на банките натрупаните необслужвани кредити. От информцията става ясно, че този процес ще бъде ускорен с помощта на държавни гаранции, а целта е да се възстанови доверието към сектора.