Високите данъци върху доходите в Гърция в комбинация с допълнителните налози, като данък солидарност и данъка върху единната собственост са довели до рекордно увеличение на задълженията на домакинствата в страната към държавата.

Много от гръцките семейства губят битката с данъчните и само наблюдават безпомощно как задълженията им се натрупват, пише местното издание Kathimerini.

Дълговете към данъчните власти в южната ни съседка почти са се удвоили от 2013 година насам до 103,1 милиарда долара през септември 2018 година от 53,01 милиарда евро пет години по-рано.

Това отчита ръст от над 50 милиарда долара или иначе казано дълговете на гръцките домакинства към държавата са нараснали с размера на българската икономика през последните 5 години. Припомняме, че към края на 2017 година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни е в рамките на 50,4 милиарда евро.

За първите девет месеца на годината задълженията на гръцките семейства са се увеличили със 7,84 милиарда евро. "Това отразява неспособността на домакинствата и компаниите да продължават да покриват данъчните си задължения след години на строги икономии", посочват от Kathimerini.

Междувременно броят на длъжниците на държавата в Гърция се е увеличил с 4,3 милиона души в сравнение с едва 1 милион души през 2010 година.