Янис, 51-годишен собственик на компания за доставка на храна в Атина, се бори бизнеса му да оцелее, защото не може да намери финансиране.

Наскоро той поискал €50 000 заем от банка. Неназованата институция обаче поискала твърде голямо, по думите му, обезпечение, което го накарало да изостави плановете си за разширение на интернет платформата. В момента за него работят трима души - от 23 през 2008 г.

"Без достатъчно обезпечение за банките, те не дават повече от €2-3 000", казва Янис, който отказва да се представи и с фамилия, за да не засегне банките. "Ако трябва да загубя къщата си, за да подкрепя бизнеса си, по-скоро бих загубил второто", казва той пред Bloomberg.

Банките в Гърция се изправят пред все по-голямо търсене за заеми от граждани и компании, с които да задвижат колелата на истинската икономика. Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece SA и Alpha Bank AE ще налеят до €11 милиарда в икономиката през тази година под формата на нови заеми. През 2017 г. сумата бе €8,6 милиарда.

Краят на спасителната програма за Гърция не значи край на мъките

Краят на спасителната програма за Гърция не значи край на мъките

Икономиката на южната ни съседка тръгна нагоре, но безработицата все още е твърде висока, а заплатите - ниски

Но може и да се окаже недостатъчно за икономиката, която загуби над една четвърт от размера си през последното десетилетие. Премиер Алексис Ципрас призова банките през декември да изиграят ролята си и да подкрепят бизнеса с ликвидност. Самите банки обаче, намиращи се под планини от лоши кредити, са внимателни.

"Има възможности за инвестиции в Гърция, но има липса на финансиране. И дори и когато има ликвидност, цената на капитала е твърде висока", казва Панос Цаклогло, професор в Атински университет по икономика и бизнес. Той участваше и в преговорите с кредиторите между 2012 и 2014 г.

За Гърция 2017 г. бе най-добрата от 2006 г. насам за преки чуждестранни инвестиции, а общата им стойност достигна €3,6 милиарда. Но това число все още е твърде ниско, за да подкрепи устойчиво възстановяване на икономиката.

Китайците масово изкупуват евтини имоти в Гърция

Гърция е магнит за китайците с евтините си имоти и изгодни "златни визи"

Азиатците охотно дават по 250 000 евро, за да имат дом в Атина и да пътуват в Европа

"Реалните инвестиции все още са на около 40% от нивата им преди кризата и сега отговарят за едва 13 процента от БВП - половината от нивото преди нея", заявиха в свой доклад от HSBC. В момента активите в Гърция са евтини, а голямата част от безработните са добре квалифицирани. Именно това може да отключи инвестициите.

Междувременно гръцките банки са под натиск да намалят лошите кредити и да се уверят, че новите заеми са сигурен залог. В края на март лошите кредити бяха €92,4 милиарда - половината от икономиката на страната. До края на 2019 г. числото трябва да намалее до €64,6 милиарда.

Янис посочва, че компанията му обслужва всичките си дългове, което според него би трябвало да е достатъчно, за да получи нов.

По-големите компании се справят далеч по-добре. Банките предоставят повече средства на тях, тъй като те по-лесно предоставят обезпечения.

"Ако чужденци започнат да инвестират в страната, това ще бъде силен сигнал за местните домакинства и компании, че рисковете вече са изчезнали и могат да върнат парите си в банковата система", казва Цаклогло.

Високите данъци в Гърция задушават възможността ѝ да расте

Високите данъци в Гърция задушават възможността ѝ да расте

15 хил. компании се преместиха в България, а останалите намаляват заплати и персонал