Чуждестранните купувачи се насочват към инвестиции в недвижими имоти в Гърция - пазар, който се срина по време на икономическата криза в страната и все още не е напълно възстановен. Цените спаднаха с около 45%, макар че според агенциите за недвижими имоти в някои райони на Атина реалният спад достига близо 60%.

Но чуждите инвеститори избират гръцките имоти не само заради ниските цени (много по-ниски от тези в страни като Португалия, Испания, Италия и Германия).

Започналата през 2013 г. програма за жителство срещу инвестиции - т.нар. "Златна Виза", е една от най-евтините в Европа. Тя привлича хиляди чуждестранни купувачи, които щом купят имоти за най-малко 250 000 евро, получават 5-годишно разрешение за пребиваване, което дава възможност на тях и семействата им да пътуват свободно в по-голямата част от Европа.

Най-честите клиенти на програмата са китайците. Според официалните данни от почти 2900 издадени "златни визи" от началото на програмата, почти половината (47% или 1351 разрешителни) са получени от китайски граждани. Втори и трети са руснаците (426 разрешители) и турците (289 разрешителни), които обаче са далеч след тях, разказва китайската телевизия CGTN.

Как Гърция става "врата" към Европа за руските и китайските инвеститори?

Как Гърция става "врата" към Европа за руските и китайските инвеститори?

Те чакат и бързи печалби

70% от инвеститорите купуват имоти в Атина и в околния регион Атика, където търсенето на краткосрочни наеми от онлайн платформи бързо набира скорост, подхранвано от процъфтяващата туристическа индустрия в Гърция. Това е инвестиция, която дава на чуждестранните купувачи незабавна и голяма възвращаемост от гръцките им имоти.

Китайският интерес към гръцките имоти започва да расте през 2016 г., когато купувачите от Изтока смятат, че най-лошото за гръцката икономика е преминало. През 2017 г. има 33% увеличение на "златните визи" в сравнение с тези, издадени една година по-рано. И тенденцията продължава да върви нагоре, според организацията, насърчаваща инвестициите в Гърция - Enterprise Greece.

"Китайците са много внимателни, когато купуват нещо; те проучват какво ще купят", казва Лефтерис Потамианос, председател на Асоциацията за недвижими имоти в Атина и Атика.

Гърция е красива и сигурна страна, което я прави привлекателна инвестиционна дестинация за недвижими имоти. Цените обаче са се понижили изключително много, като някои апартаменти в центъра на Атина се продават само за 10 000-15 000 евро, посочва експертът. Въпреки това той не очаква тази тенденция да продължи, тъй като чуждестранните инвестиции в недвижими имоти в Атина допринасят за скок в цените.

Защо покупката на имот в Гърция има смисъл?

Защо покупката на имот в Гърция има смисъл?

Инвеститори от цял свят влагат парите си в страната

"Някои райони в центъра на Атина струваха доста под 1000 евро/кв. м. Сега или след няколко месеца е трудно да се каже, че нещо ще струва по-малко от 1000 евро", казва Потамианос.

Така че повече китайски купувачи се втурват към европейската страна. Питър Чанг, който живее в Гърция в продължение на почти 5 десетилетия и притежава туристическа агенция в Атина, получава до 100 запитвания на месец от китайски потенциални купувачи на имоти. Това е почти 2 пъти повече от 60-те запитвания през миналата година, макар че в крайна сметка по-малко от 10% от тях кандидатстват за "златна виза".

Чанг работи директно работи директно с гръцки агенти по недвижими имоти и помага на китайските купувачи да управляват процеса. Той организира всичко за тях, от престоя им и наемането на кола до вечерята и получава такса за услугата, която заменя с комисионна, ако те решат да купят имота.

Бъдещите собственици на имоти го търсят не само заради езиковата бариера. "Аз съм китаец. Китайците сме обвързани помежду си, имаме обща култура. Когато дойдат тук, ги извеждаме на вечеря, правим им компания и им даваме подарък", разказва Чанг.

Защо никой в Гърция не купува ново строителство? Жокер: Причината не е цената

Защо никой в Гърция не купува ново строителство? Жокер: Причината не е цената

Тези имоти поевтиняха с между 40 и 50% през последното десетилетие

Макар че визата за пребиваване е основната причина, поради която сънародниците му инвестират в гръцка недвижима собственост, сериозен фактор са и евтините цени. "Китайците в Пекин, в Шанхай, с 250 000 те дори не могат да си купят място за паркиране. Много е скъпо", посочва бизнесменът.

Според централната банка на Гърция през януари 2018 г. потоците от чуждестранни капитали нарасват с над 205%. Това е най-големият положителен годишен обрат, дори в сравнение с 2017 г., която според експерти е най-динамичната година на чуждестранните инвестиции на гръцкия пазар на недвижими имоти.

Чуждестранните фондове с обща ликвидност 1-2 млрд. евро също наблюдават пазара в Гърция, като се стремят да купят десетки имоти - от домове до офиси и търговски площи.

Гърция е събрала над €1 милиард от "Златна виза"

Гърция е събрала над €1 милиард от "Златна виза"

Китай е на първо място, увеличават се купувачите от Турция

Тъй като все повече чуждестранни купувачи придобиват собственост в Гърция и особено в центъра на Атина, Лефтерис Потамянос се надява тези инвестиции да работят в полза на гръцката столица.

"В продължение на много години центърът на Атина и историческият център на Атина е единственият център на европейски град, който е в много лоша форма. Занемарени сгради, лоша инфраструктура", казва Потамианос.

"Когато в града идват много пари, общият пейзаж се променя. Ако всички тези инвестиции се успеят, сградите ще се променят, улиците ще се превърнат в пешеходни зони. Всичко това допринася за различен вид развитие. Атина също може да стане модерен европейски град, където цените на недвижимите имоти ще бъдат високи, както и в останалата част от света, където най-високите цени са в центъра на столицата. Тук е точно обратното", обяснява той.