Гръцките недвижими имоти отново са привлекателни както за чуждестранните, така и за и местните инвеститори. Миналата година беше ключова към тази посока, тъй като икономиката се върна към растежа, а доверието към мястото на страната в еврозоната засили инвестиционните перспективи и насърчи много фондове да търсят активно повече сделки в различни сегменти.

Отличен пример за това са унвестициите в недвижими имоти, като преките чуждестранни инвестиции в недвижими имоти възлязоха на половин милиард евро, показват данните на централната банка на Гърция.

503-те млн. евро, използвани за покупката на имоти из цялата страна представляват годишно увеличение от 86.5%. Това е най-високият темп на растеж през последното десетилетие и знак, че търсенето от чужденци, особено в жилищния сектор, се е върнало до нивата отпреди кризата.

Гърция не е била толкова привлекателна за инвеститорите от кризата насам

Гърция не е била толкова привлекателна за инвеститорите от кризата насам

Атина се връща на бял кон на облигационния пазар

Инвеститорите вярват в добрите перспективи на имотния пазар, а цените сякаш завършиха низходящия цикъл, което води до повече покупки на имоти. Средният спад в цените на жилищата от края на 2008 г. до края на 2017 г. достига 42%, a в Атина е дори по-висок - 44.2%. Изминалата 2017 отбеляза най-нисък годишен спад само с 1%, спрямо 2,4% през 2016 г. и 5,1% през 2015 г., показват данните на гръцката централна банка.

Програмата "Златна виза", която дава европейско гражданство на всеки чужденец, инвестирал най-малко 250 000 евро на гръцкия пазар на недвижими имоти, също ускори темпото, привличайки все повече купувачи от Китай, Русия, Турция и Близкия Изток.

През първите 11 месеца на 2017 г. са издадени повече от 560 разрешения за пребиваване на чужди купувачи на имоти. От началото на програмата в средата на 2014 г. са издадени общо 2170 разрешения, около половината от които (общо 945) отиват при китайски купувачи. 387 разрешения са предоставени на руски граждани и 191 на турци, по данни на Enterprise Greece.

Как Гърция става "врата" към Европа за руските и китайските инвеститори?

Как Гърция става "врата" към Европа за руските и китайските инвеститори?

Те чакат и бързи печалби

"Схемата за пребиваване срещу инвестиции в страната е най-добрата в Европа, тъй като е евтина - струва само 250 000 евро; имотите в Гърция са евтини; доходността от краткосрочните наеми е висока и потенциалът за растеж на страната е по-голям", твърди Артьом Шитков, анализатор в руската група за недвижими имоти Tranio, която вече купи жилищен комплекс в центъра на Атина.

Компанията смята да инвестира в поне още 5 сгради, с цел да ги препродаде на руски купувачи, които също искат да получат разрешение за пребиваване чрез програмата "Златна виза".

Тази положителна тенденция за имотите се съчетава с перспективата за потенциална възвръщаемост на наемите от разрастващия се краткосрочен пазар на наемите, както в Атина, така и в популярните туристически дестинации в страната, главно на островите.

Гърция продава имоти на длъжници, но се чуди за колко

Гърция продава имоти на длъжници, но се чуди за колко

Данъчните оценки са по-високи от пазарните цени

Гръцката туристическа индустрия процъфтява, привличайки около 30 млн. посетители годишно, което е почти двойно повече от 2009 г. Дигиталните платформи за наемане като Airbnb предлагат възможност за бърза възвръщаемост на инвестициите.

Повече от 42 000 имота в момента са включени в онлайн платформи за краткосрочни наеми. Само в Атина цифрата е около 7000 имота. Годишният оборот от този пазар на наеми се оценява на около 860 млн. евро, показва проучване на консултантската компания Grant Thornton за Гръцката хотелиерска камара.

Учудващо е, че 70% от покупките на имоти от не-европейски граждани са за недвижими имоти, разположени в района на Атика, във и около Атина. а е ясно доказателство, че инвеститорите активно търсят да отдават под наем своите имоти чрез краткосрочни наеми.

"Интересът към Атина тихо се покачва, тъй като редица международни инвеститори ангажират капитал през 2017 г. и стъпват на пазара. Секторът, привличащ най-голям интерес, е отдаването на имоти за нощувки, който не е толкова свързан с местната икономика. Международните пристигания са се увеличили през всяка от последните 3 години, а страната се смята за безопасна европейска туристическа дестинация", се казва в доклад на Pricewaterhouse Coopers.