Апартаменти, парцели земя, магазини и офис сгради, принадлежащи на хора или предприятия в Гърция, които имат дългове към данъчните власти, скоро ще бъдат продадени на търг на цени, по-ниски от тези, използвани за данъчни цели (т.нар. "обективни стойности").

Според гръцкото законодателство продажбите при възбрана трябва да бъдат извършвани на пазарни цени, а не на база данъчната оценка, както в случая с дълговете към банките.

Интересното е, че заради кризата в Гърция данъчните оценки на имотите са много по-високи от пазарните им цени. Последните са потърпевши от тежката рецесия, в която се намира имотният пазар.

Търговете за недвижими имоти на пазарни цени трябва да стартират до края на ноември. До дни финансовият министър Евклидис Цакатолос и ръководителят на данъчната служба Йоргос Пицилис ще издадат съвместно решение, регламентиращо как ще се определя цената на имотите, които ще бъдат отдадени на търг за дългове към държавата, под обективните стойности, съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Първи на търг ще бъдат пуснати имотите на 2000 длъжници, които дължат на данъчните власти повече от 50 000 евро. Данъчните власти възнамеряват да изчистят запаса от конфискувани имоти, които ще бъдат продадени на нова онлайн платформа от декември.

По последни данни 4 милиона души в южната ни съседка имат дългове към държавата, а на 900 000 от тях, вече са конфискувани активи. Данъчните са готови да разширят тези принудителни мерки до още 1.6 милиона длъжници.

Заради срива на имотния пазар в Гърция, досега правителството не беше в състояние да определи пазарните цени на имотите. То ще наеме специализирани оценители за изчисляване на стойностите на активите, които ще бъдат продадени на търг.

Наскоро заместник-министърът на финансите Катерина Папанациу призна неспособността на държавата, нотариусите, брокерите на недвижими имоти и централната банка на Гърция да установят продажните стойности, като се има предвид фактът, че в момента няма почти никакви продажби.

Министерството отложи създаването на автоматизирана система за хармонизиране на обективните стойности с пазарните цени, тъй като неговите агенции не успяха да идентифицират изходящите стойности, като повечето продажби бяха извършени далеч под стойността на активите, защото собствениците им отчаяно се нуждаят от пари, за да извършват други плащания.

Отбелязва се, че повечето данъци, свързани с имуществото, се изчисляват въз основа на обективните стойности, които са с около 40% над пазарните. Сред тях са данъкът върху имуществото (ENFIA), данъкът за допълнителна собственост (за големи имоти), данъкът за прехвърляне, данъкът върху наследството и др.