Георги Кахмазов, търговец на недвижими имоти, започна изкупува жилища в Атина. Базираният в Москва изпълнителен директор на платформата Tranio е купил сграда в гръцката столица и е в процес на купуване на пет други с намерението да продава апартаменти на международни инвеститори.

За Кахмазов планът е ясен: изкупуването на недвижими имоти в Гърция може да му даде т.нар. "златна виза" - която да му даде достъп до Европа. И още нещо: имотният пазар в южната ни съседка е на път да започне своето възстановяване, което ще помогне на купувачите да получат добра възвръщаемост за покупките си, пише Bloomberg.

"Имотният пазар в Гърция е един от малкото останали в Европа, който все още не се е възстановил след кризата през 2008 г.", казва Кахмазов в интервю за изданието. Цените в Испания, Португалия, Ирландия, Полша и Унгария се връщат на предкризисни нива заради високата ликвидност в Европа, казва той.

Кахмазов е един от многото инвеститори от Русия, Китай и Турция, които залагат на пазара. Цените в Гърция паднаха с над 25% по време на кризата, а тези на апартаментите, строени преди повече от пет години, са се свили с 45% между 2008 и юни 2017 г., показват данни на Централната банка на Гърция.

"Вярва се, че най-лошото е вече зад гърба ни и сега е добър момент да се възползват от ниските цени и да спечелят от бъдещо възстановяване на пазара", казва Кари Лоу, CEO на Juwai.com.

Средната цена на квадратен метър в Гърция е 2 846 евро, по данни на германската Statista. Това е с около 1 000 евро по-малко, отколкото Португалия, която има подобна програма за визи, 1,5 пъти по-евтино от Испания и Германия и почти три пъти по-евтино от Италия и Австрия. Цените в Гърция са по-високи, отколкото в България, Хърватия, Румъния и Естония.

Така Атина се превръща в идеално място. "Програмата за гражданство срещу инвестиции е най-добрата в Европа при 250 000 евро, жилищата в Гърция са евтини, а печалбата в краткосрочен план се очаква да бъде висока. Потенциалът за ръст на страната е огромен", казва Кахмазов.

Между 2013 и октомври 2017 г. страната е дала 2 053 "златни визи", като 43% от тях са на китайци, показват официални данни. Руснаците са на второ място с 18,6%, а инвеститорите от съседна Турция трети с 8,4%. Гърция е привлякла инвестиции от над 513 милиона евро от програмата.