Влизането на България в "чакалнята" на еврозоната е позитивно за кредита в страната и допълнително ще подпомогне понижаването на външните рискове пред финансовата система, посочи германската рейтингова агенция Scope Ratings, предаде Seenews.

"Вярваме, че идващия дългогодишен период на преход към еврозоната ще подпомогне значителни реформи, позитивни за кредитния рейтинг на страната, които ще доведат до увеличаване на икономическата и институционалната стабилност и конвергенцията", каза анализаторът Денис Шен.

Scope Ratings потвърди кредитния рейтинг на България, който от началото на 2019 г. е BBB+, а прогнозата пред него е стабилна. По-рано тази седмица Fitch Ratings също запазиха кредитния рейтинг на страната от BBB, а тяхната прогноза пред него е позитивна.

Даниел Лакайе: Защо трябва да се страхуваме от стагфлацията

Даниел Лакайе: Защо трябва да се страхуваме от стагфлацията

Сред причините е възможността тя да стане реалност съвсем скоро

Очакванията са, че властите в България ще продължат с реформите за влизане в еврозоната и за покриване на маастрихтските критерии. Все пак обаче в някои сфери пред те ще са изправени пред предизвикателства, именно по отношение на поддържането на индекса на потребителските цени и бюджетния дефицит на необходимите ниски равнища за влизане във валутния съюз.

Освен това, властите ще трябва да работят и за затвърждаване на независимостта на централната банка и за понижаване на корупцията в страната, смятат от Scope Ratings. Според тях, съдебната система също трябва да бъде оптимизирана с цел отстраняване на правните дефицити и увеличаване на законодателната съвместимост с европейското право.

"Понижаването на нарасналия през 2020 г. бюджетен дефицит, до който се стигна заради кризата в общественото здравеопазване, е също толкова важно, колкото и поддържането на индекса на потребителските цени близки до темпа, който се наблюдава в трите най-добре представящи се страни от еврозоната", каза Шен.

Fitch: Коронавирусът може да застраши пътя на България към еврозоната

Fitch: Коронавирусът може да застраши пътя на България към еврозоната

БВП ще се свие с 5,7% през настоящата година, посочват от рейтинговата агенция

От рейтинговата агенция прогнозират икономически срив на страната от 7% през тази година, увеличаване на правителствения дълг към БВП до 26% спрямо 20% през миналата година, бюджетен дефицит от 5,5% спрямо излишък от 2,1% през миналата година.