След като се присъединиха към механизма ERM II, България и Хърватия трябва да отговорят на критериите за прием в еврозоната в рамките на следващите две или три години. Но това може да се окаже невъзможно, обяви Fitch Ratings.

Причината е настоящата криза, влошена от коронавируса, която би могла да се отрази неблагоприятно на кредитните рейтинги на двете държави и да спре необходимите реформи за покриване на критериите за конвергенция, за които настоява Европейската централна банка. Освен това рецесията ще влоши макроикономическата прогноза пред тях.

Въпреки че ЕЦБ одобри встъпването на България и Хърватия е ERM II, централната банка също изтъкна в края на миналата седмица, че двете страни трябва да работят още по-отдадено за постигна не поетите ангажименти за прием в еврозоната. Според нея, реформите, въведени от тях, няма да коригират съществуващите дисбаланси и слабости в икономиките им.

Експерт: България може да прекара между 5 и 10 години в "чакалнята" на Еврозоната

Експерт: България може да прекара между 5 и 10 години в "чакалнята" на Еврозоната

Причина за това могат да се окажат някои неосъществени досега реформи, предупреждава икономист

Причината е, че за да бъдат приети във валутния съюз, след като са престояли в чакалнята му поне две и половина критерии, те трябва да отговорят на всички маастрихски критерии. Освен изискването, че хармонизираният индекс на потребителските цени не трябва да надвишава за последните 12 години не трябва да надвишава непретеглената средна величина от трите най-ниски инфлации в еврозоната + 1,5%, бюджетният дефицит на страната не трябва да надвишава 3% - нещо, което България едва ли ще постигне през тази година.

От Fitch посочват още, че е малко вероятно двете държави да бъдат приети в еврозоната преди 2024 г., въпреки че от ЕЦБ посочиха, че това може да се случи още през 2023 г., ако те отговорят на всички критерии за конвергенция.

"Нашата най-нова прогноза е, че брутният вътрешен продукт ще се свие с 8,4% през тази година в Хърватия, която зависи силно от туризма, и с 5,7% в България", посочват от Fitch. "И двете икономики ще се върнат към възстановяване през следващата година, но понижаването на БВП и фискалните мерките означават, че бюджетният излишък ще нарасне до 4% от БВП в България и до 7% от БВП в Хърватия."

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

Заради разюзданите разходи на властите, дългът на България ще се изстреля от 20,4% от БВП през 2019 г. до почти 26% от БВП към края на тази, но това не е единственият проблем. "Изпълняването на изискванията за ценова стабилност за приемане в еврозоната също може да се окаже предизвикателство", смятат от рейтинговата агенция.

През миналия месец обаче, Fitch запази инвестиционния рейтинг на България на BBB, като промени прогнозата от "стабилна" към "позитивна". Тя обаче може да бъде ревизирана в посока надолу при следващата корекция на рейтинга.