Хеджфондове и други големи играчи на пазара залагат, че bitcoin ще потъне - въпреки че дигиталната валута се покачи на над $10 000 насред нова оптимистична вълна за развитието на критпо активите, пише The Wall Street Journal.

Изданието анализира данните от фючърсите, листнати от CME Group, най-големият борсов оператор в САЩ. Самите фючърси са договори, които позволяват на трейдърите да залагат дали актив - в този случай bitcoin - ще поскъпне или ще поевтинее.

Хеджфондове и други компании, управляващи активи, държат около 14% повече позиции със залог, че bitcoin ще поевтинее, отколкото, че ще поскъпне.

Други големи играчи са още по-мечи настроени. В статистиката има графа "други" - категория компании, за които не е задължително да управляват чужди пари. Те държат над три пъти повече къси позиции.

Кои са оптимистите? Докладът сочи, че това са най-вече дребни инвеститори. Сред трейдърите с по-малко от 25 договора дългите позиции са четири пъти повече от късите.

"Традиционните участници на пазара може би са по-скептични, отколкото трейдърите от милениал поколението", казва Джордж Михалополос, портфолио мениджър в Typhon Capital Management, въпреки че посочи, че позицията му е предположение.

Трябва да посочим още, че трейдърите, които искат да заложат на спад на bitcoin, нямат много други възможности, освен CME.

Заедно с възстановяването на цената на bitcoin, търговията също расте, показват още данните. През май среднодневните обеми достигат рекордните $515 милиона.

*Материалът не е препоръка за купуване или продаване на bitcoin или други активи