Тази година Хонг Конг успя да изпревари Ню Йорк като най-големия пазар за първично публично предлагане на акции в света благодарение на големи сделки в банковия и финансовия сектор, както и в енергийната сфера.

Компаниите спечелиха нов капитал в размер на 25 милиарда долара на борсата в азиатския икономически център през 2015 г. Резултатът на пазара в Ню Йорк е значително по-слаб – в размер на 19,4 милиарда долара, съобщава Reuters.

Сред големите сделки на тази година бяха тази на една от най-големите инвестиционни банки в Китай - Guotai Junan Securities Co Ltd, изчислявана на 4,8 милиарда долара.

Другото много успешно IPO беше това на управляващото дружество на Китайската индустриална и търговска банка - China Huarong Asset Management Co Ltd. за 2,5 милиарда долара.

Борсата в Ню Йорк беше най-голямата през последните три години, но тази година първичното предлагане на акции там се срина със 73%.

За разлика от това през 2014 г. там бяха осъществени сделки на обща стойност 71,7 милиарда долара, като особено голям принос за този успех имаше IPO-то на китайската платформа за онлайн търговия Alibaba Group. Те продадоха акции на рекордната сума от 25 милиарда долара.