Преди около шест седмици централната банка на Япония привлече вниманието на финансовия пазар, като обяви, че въвежда отрицателна основна лихва. Тази седмица интересът отново ще бъде насочен към азиатската страна, тъй като предстои нова среща на ръководството на финансовата институция, на която ще бъдат обявени последните промени по монетарна политика.

По думите на Изуми Давалиер, който е икономист от банката HSBC, има малка вероятност да бъдат обявени допълнителни парични стимули. Според експерта това е по-вероятно да се случи на следващата среща на централната банка, насрочена за април.

“Очакваме облекчаване на политиката по време на разговорите на 28 април”, коментира той. “По-рано смятахме, че централната банка на Япония ще изчака до юли, за да обяви по-нататъшни стимули под формата на допълнително орязване на лихвите”, обяснява още Давалиер, цитиран от Business Insider.

Той смята, че финансовата институция ще пристъпи към това по-рано заради слабите реакции от страна на пазара при обявяването на отрицателния лихвен процент през януари.

Тогава основната лихва беше намалена до -0,1%, като така централният трезор започна да таксува търговските банки с 0,1% по някои от депозитите им.

Институцията се надяваше с тази стъпка да насърчи банките да отпускат повече потребителски заеми, с което да се противопостави на продължаващия икономически спад в третата по големина икономика в света.