Последните няколко години се оказаха особено динамични за пазара на криптовалути, а 2019-а беше добра за инвеститорите в bitcoin. Цената на тази дигитална валута е нараснала с над 85% от предишния 1 януари и това я превърна в един от най-добре представящите се финансови активи.

От Bank of America, от своя страна, посочиха bitcoin като най-добрата инвестиция за последното десетилетие. Въпреки последните успехи на дигиталните пари, те все още срещат и сериозни критики в лицето на различни експерти.

"Bitcoin е пирамида. Ти печелиш пари само в резултат на останалите хора, които вложат в нея след теб", коментира в интервю за Yahoo Finance главният икономист на Lending Tree Тендай Капфиц.

"Няма истинска полза от криптовалутата. Вече десет години се търси някакъв проблем, която тя да реши, но все още няма намерен такъв", смята той.

Въпреки че след пика на bitcoin от 2017 година много от големите финансови институции погледнаха към криптовалутите, някои анализатори посочват, че все още сделките за такива са спекулативни.

"Не мисля, че човек тръгва да инвестира в това с очакването на стане милиардер или милионер. На това трябва да се гледа трезво с разбирането, че можеш да загубиш всичко и че това си е една спекулативна сделка", казва от своя страна стратегът от Bruderman Asset Management Оливър Пурше.