Ръстът на цените в Аржентина за август спрямо юли (т.е. само за месец) е 12,4%, което е най-високият месечен ръст на цените в страната от 1991 г. насам. Това показват данните от Националния институт по статистика и преброяване, съобщи ТАСС.

Аржентина е една от 6-те нови страни, които официално ще се присъединят от 1 януари 2024 г. към икономическата организация БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР).

"Общото ниво на индекса на потребителските цени през август 2023 г. се повишава с 12,4%, а с натрупване от началото на годината ръстът е 80,2%. Спрямо август миналата година (на годишна база), увеличението на потребителските цени в Аржентина е 124,4%", т.е. над два пъти, се казва в документа на Института по статистика на страната.

Според изнесените данни, най-много (с 15,6%) през август са поскъпнали храните. Следват услугите в областта на здравеопазването (с 15,3%) и битовата техника (с 14,1%).

Аржентина вече няколко години е сред страните в света с най-висока инфлация. За 2022 г. инфлацията там беше е 94,8%, за 2021 г. - 50,9%, за 2020 г. - 36,1%, а за 2019 г. - 53,8%.

На 13 август в Аржентина се проведоха първичните избори, на които бяха определени кандидатите за президент, които ще участват в изборите на 22 октомври. На следващия ден официалният валутен курс на аржентинското песо падна с 22%.

Според твърденията на представители на аржентинското правителство, Международният валутен фонд (МВФ) е настоял за девалвация на песото, в рамките на програмата за урегулиране на задлъжнялостта на страната. Освен официалният валутен курс на песото, рязко падна и неговият неофициален курс - съществуващ поради валутните ограничения в страната - което също оказа влияние в посока покачване на цените.

БРИКС се разширява с още 6 държави

БРИКС се разширява с още 6 държави

Решенията от срещата "на върха" в Йоханесбург