Лидерите на страните от икономическата организация БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР) приеха заключителната декларация от 15-ата среща "на върха" на организацията "Йоханесбург-2", каза президентът на страната домакин Южна Африка (ЮАР) Сирил Рамапоса след срещата, съобщи "Ведомости".

Срещата на върха на БРИКС се проведе от 22 до 24 август в Йоханесбург (ЮАР). Русия е представена лично на събитието от външния министър Сергей Лавров. Президентът Путин участва чрез видеовръзка.

Официално поканени за присъединяван към БРИКС са: Обединените арабски емирства (ОАЕ), Саудитска Арабия, Иран, Аржентина, Египет и Етиопия. Пълноправното членство на новите държави в организацията ще започне на 1 януари 2024 г.

Официално желание за присъединяване към БРИКС досега са заявили общо 23 държави.

По думите на президента на ЮАР, заключителната декларация на 15-ата среща "на върха" на БРИКС "обхваща различни въпроси, които бяха представени на лидерите за разглеждане, по които се водеха преговори почти цяла година, и в резултат на това ние приехме този документ".

Петте страни от БРИКС се договориха за насоки, стандарти, критерии и процедури за разширяване на организацията.

"Постигнахме консенсус относно първата фаза на това разширяване. Ще последват и други етапи. Взехме решение да поканим Аржентинската република, Арабската република Египет, Федералната демократична република Етиопия, Ислямската република Иран, Кралство Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да станат пълноправни членове на БРИКС", казва Рамапоса.

Министрите на външните работи на страните от БРИКС получиха указания да изготвят списък с възможни страни партньори, които да предложат на следващата среща "на върха".

Започва срещата "на върха" на БРИКС - какви са очакванията

Започва срещата "на върха" на БРИКС - какви са очакванията

От основните теми на обсъждане се очаква да бъде приемането на нови страни в организацията

От своя страна руският президент Владимир Путин благодари на участниците в срещата за тяхната работа, като отбеляза, че работата "не е лесна". Той също така поздрави новите членове на БРИКС и изрази надежда, че ще продължи работата за увеличаване на влиянието на организацията, пише "Ведомости".

Индийският премиер Нарендра Моди отбелязва, че Индия винаги е подкрепяла разширяването и е вярвала, че новите членове ще послужат за по-нататъшното укрепване на БРИКС като организация.

Огромният износ на Китай за страните от БРИКС - кои са най-продаваните стоки

Огромният износ на Китай за страните от БРИКС - кои са най-продаваните стоки

Машините и електрониката представляват 61,7% от общия износ на Китай за другите страни от БРИКС

Президентът на Бразилия Лулу да Силва също приветства новите членове и отбелязва, че по време на срещата "на върха" е решено къщо да се разгледа по-широкото използване на националните валути, което ще предпази страните от нестабилността на пазарите.

Китайският президент Си Дзинпин отбелязва, че страните са постигнали важни резултати и призова членовете на БРИКС да работят заедно "за отваряне на нова глава".

Банката на БРИКС, оглавявана от Дилма Русеф, няма да финансира проекти в Русия

Банката на БРИКС, оглавявана от Дилма Русеф, няма да финансира проекти в Русия

Банката спазва санкциите спрямо Русия