Днес започва срещата на "на върха" на страните от БРИКС, която ще продължи 3 дни (22-24 август). Очакваната от цял свят с голям интерес среща "на върха" на икономическата организация БРИКС ще се проведе в Йоханесбург (ЮАР), където ще присъстват лидерите на Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка, а Русия ще бъде представена от външния министър Сергей Лавров. Руският президент Владимир Путин обяви, че ще участва в срещата чрез видеоконферентна връзка.

Смята се, че една от основните теми на разговор на срещата ще бъде разширяването на организацията, като вече десетки страни в света са изявили желание да се присъединят към организацията.

Не е лесно за държавите да станат членове на БРИКС, особено когато не предприемат нищо, освен на думи, пише в тази връзка в обзорна статия турското издание Evrensel.

Кремъл призна провала на проекта за "единна валута на БРИКС" (засега)

Кремъл призна провала на проекта за "единна валута на БРИКС" (засега)

По всяка вероятност идеята дори няма да бъде обсъждана на срещата "на върха" на организацията

От самото създаване на икономическата организация БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР) резултатите на страните, които са част от БРИКС, са впечатляващи. Много държави биха искали да се присъединят към съюза. От една страна, някои кандидати нямат ясен дневен ред, от друга страна, самата организация все още не желае силно разширяване, пише вестникът.

От 2011 г. насам 5-те държави от БРИКС не са приели нито една нова страна в редиците си, въпреки че на последната среща "на върха" на организацията през 2022 г. беше обявено, че 22 страни искат да се присъединят към БРИКС.

Настоящата, 15-та среща "на върха", започва днес в столицата на ЮАР Йоханесбург, като на нея са поканени повече от 60 държави.

Бразилия не иска БРИКС да се разширява - причината

Една страна от БРИКС не иска организацията да се разширява - причината

По неофициални данни, има около 20 страни кандидатки за присъединяване

Самите страни от БРИКС показаха впечатляващ икономически растеж: от 2012 до 2022 г., т.е. за 10 години, брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай е нараснал със 176%, на Индия - със 110%, на Русия - с 60%, на Бразилия - с 47%, а на ЮАР - с 41%. Общият брутен вънрешен продукт на тези страни надвишава БВП на страните от Г-7.

Страните, които учредиха БРИКС, имат различно отношение към разширяването на организаицята. Москва и Делхи, а заедно с тях и Пекин, искат да приемат други страни в съюза. Причините за това на всяка от тези държави са различни. Например, Русия има необходимост от сигурна икономическа зона, за да работи в условията на антируските санкции на Запада. А Индия би искала да възпрепятства високия икономическия растеж на Китай.

Банката на БРИКС, оглавявана от Дилма Русеф, няма да финансира проекти в Русия

Банката на БРИКС, оглавявана от Дилма Русеф, няма да финансира проекти в Русия

Банката спазва санкциите спрямо Русия

Обаче Бразилия и ЮАР не са особено съгласни в момента да се разширява БРИКС. Тези държави са единствените представители на своите континенти в организацията, което им дава някои предимства. Тези две страни се опасяват, че присъединяването на други страни от техните континенти може да доведе до регионална (икономическа) криза. Подобна криза би могло да се очаква и ако страна от Близкия Изток се присъедини към алианса, пише в статията на турското издание.

Според изданието, засега като кандидати с най-големи шансове да бъдат приети в БРИКС се смятат Турция, Саудитска Арабия и Египет.

Ето защо, за да могат развиващите се страни не само да декларират готовността си да се присъединят към БРИКС - за да постигнат значителен икономически растеж като държава в съюза - но и да го докажат на дела, те трябва да изготвят и представят програма, отбелязва изданието.

Що се отнася до Турция, дневният ред на БРИКС там стана актуален след участието на президента Реджеп Ердоган в срещата "на върха" на организацията през 2018 г. Руският президент Владимир Путин заяви тогава, че страната е възможно да се присъедини към БРИКС още през 2022 г. Засега обаче, Анкара не е представила институционална програма за присъединяване към алианса.

Бангладеш официално подаде заявление за присъединяване към БРИКС

Осмата по население страна в света официално подаде заявление за присъединяване към БРИКС

Очаква се то да бъде разгледано през август