Икономическата организация БРИКС (Бразилия, Русия, Индия,Китай, ЮАР), както е известно, вече предизвиква голям интерес у редица страни - по неофицилни данни, около 20 държави вече официално са подали заявления за членство или са обявили, че имат намерение да го направят в скоро време. Една от страните основателки на организацията - Бразилия, обаче е основният противник на разширяването на БРИКС. Това съобщи Reuters, позовавайки се на трима неназовани представители на бразилското правителство.

Според тях, Бразилия се притеснява от загубата на доверие в алианса, ако други страни бъдат допуснати в него.

"Разширяването може да превърне блока в нещо друго. Позицията на Бразилия беше за групово сближаване и запазване на нашето пространство в група от важни страни", цитира Reuters един от държавните представители.

Според източниците на агенцията, по време на срещата на БРИКС през август бразилското правителство ще твърди, че всяко разширяване трябва да бъде постепенно, да поддържа регионален баланс и да запазва водещата роля на петте постоянни членки на организацията. Един от официалните лица добавя, че новите членове могат да бъдат приети като страни партньори, участващи в срещите "на върха", без да стават пълноправни членове, както в други международни организации.

Бангладеш официално подаде заявление за присъединяване към БРИКС

Осмата по население страна в света официално подаде заявление за присъединяване към БРИКС

Очаква се то да бъде разгледано през август

В същото време, друг източник от правителството добавя, че относно членството на нови държави "в един момент Бразилия ще трябва да отстъпи, защото ние сме реалисти, не е в природата ни да блокираме нещо. Но това няма да е добре за нас".

По думите на Оливър Стюнкел, доцент по международни отношения в бразилската фондация Getúlio Vargas, досега Бразилия е била в удобна позиция, позволявайки на Индия да поеме водеща роля в съпротивата срещу разширяването на организацията, обаче напоследък Индия изглежда е смекчила съпротивата си.

По мнението на Стюнкел, Индонезия е силен кандидат за присъединяване към БРИКС, като се има предвид нейната регионална мощ, нарастващата роля в световната икономика и липсата на международни противоречия. Докато евентуалното включване на Иран, Венецуела или Саудитска Арабия може да промени динамиката на групата и да затрудни запазването на влияние на Бразилия.

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация, Дмитрий Песков коментира, че в рамките на БРИКС има "нюанси" по въпроса за разширяването на организацията, които ще бъдат обсъдени по време на срещата "на върха".

Банката на БРИКС, оглавявана от Дилма Русеф, няма да финансира проекти в Русия

Банката на БРИКС, оглавявана от Дилма Русеф, няма да финансира проекти в Русия

Банката спазва санкциите спрямо Русия