Бангладеш официално подаде заявление за присъединяване към икономическата организация БРИКС, съобщи Dhaka Tribune. "Да, ние официално изявихме заинтересованост и подадохме заявление за встъпване в организацията", потвърди министърът на външните работи на страната Масуд Бин Момен. Уточнява се, че официалното заявление е било подадено след срещата на премиера на страната и президента на ЮАР миналата седмица в Женева.

По данни на източника на изданието, президентът на ЮАР се е отнесъл положително към решението на Бангладеш. Бангладеш с населението си от около 162 милиона човека е осма по население в света, но е и една от най-бедните държави, имаъки предвид брутният вътрешен продукт на глава от населението.

Въпросът за присъединяването на Бангладеш към БРИКС би могъл да бъде разгледан на срещата "на върха" на БРИКС през август, според изданието.

Към момента страните членки на икономическата организация БРИКС са: Русия, Индия, Китай, Бразилия и ЮАР. Бангладеш вече се присъедини към Новата банка на БРИКС, създадена през 2015 г., за финансиране на инфраструктурни проекти в страните-членки и в развиващи се страни. Уставният капитал на банката е 100 милиарда долара.

А преди няколко дни стана известно, че Русия подкрепя желанието и съответно заявлението на Египет за встъпвъне в БРИКС.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро също заяви, че страната му би искала да стане част от организацията БРИКС.

А президентът на Алжир, по време на разговорите си с руския президент в средата на месеца, заяви, че е необходимо да се ускори процеса на встъпване на страната в БРИКС.

Столицата на Бангладеш вече разполага с първото си метро

Един от най-населените градове в света вече разполага с първото си метро

Задръстванията губят около 3,2 милиона работни часа всеки ден и струват на икономиката милиарди долари всяка година