Новата банка за развитие, която беше създадена от страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР) през 2014 г., все още не обмисля финансирането на нови проекти в Русия. Това заяви ръководителят на банката Дилма Русеф, съобщи РБК.

Отбелязва се, че в тази връзка финансовата организацията действа в съответствие със санкциите на Запада спрямо Русия.

В началото на седмицата руският президент Владимир Путин на среща с ръководителя на Новата банка за развитие на БРИКС заяви, че "американският долар се използва в международните финансови отношения като инструмент за политическа борба". На свой ред Русеф казва, че Новата банка за развитие на БРИКС трябва да работи за набиране на средства на пазарите на партньорските страни.

Ръководителят на банката на БРИКС е потвърдила, че няма пречки за страните от развиващия се свят да извършват разплащания в национални валути (в стратегията за развитие на организацията предвижда от 2022 до 2026 г. около 30% от средствата да бъдат набрани на вътрешните пазари). Според нея, банката трябва да играе важна роля в развитието на многополюсен свят.

През юни стана известно, че Аржентина може да се присъедини към Новата банка за развитие на БРИКС още през август тази година. Напомняме, че Дилма Русеф, която има български "корени", беше президент на Бразилия.

Бангладеш официално подаде заявление за присъединяване към БРИКС

Осмата по население страна в света официално подаде заявление за присъединяване към БРИКС

Очаква се то да бъде разгледано през август