Проектът за "единна валута на БРИКС", за който Москва активно лобираше, обещавайки да сложи край на хегемонията на долара и "диктатурата" на неговите "собственици", представлявани от САЩ, се провали. Това пише в свой анализ The Moscow Times.

Идеята за пускане на обща валута за петте страни от икономическата организация БРИКС (Бразилия, Русия,Индия, Китай, ЮАР), която руският президент Владимир Путин обяви малко след нахлуването в Украйна - надявайки се да създаде начин за търговия около санкциите - "едва ли е осъществима в краткосрочен план". Това каза вчера прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков.

"Въпрост за обща валута все още е дискусионен процес", който тече на ниво експерти, призна той. В същото време Песков добавя, че малката вероятност за създаване на валутата на БРИКС не означава, че проектът не трябва да се обсъжда.

"Процесът на дедоларизация на световната икономика върви неумолимо", казва Песков. "Много държави ги привлича идеята за използване на национални валути при взаимни разплащания."

Владимир Путин обяви намерението си да създаде "международна резервна валута" на базата на валутната "кошница" от валутите на страните от БРИКС през юни миналата година. Той обвини тогава западните правителства в "безотговорна" макроикономическа политика, "включително пускане на печатницата за пари и натрупване на големи необезпечени дългове".

А руският външен министър Сергей Лавров коментира в началото на годината, че проектът за единна валута ще бъде обсъден на срещата на върха на БРИКС в ЮАР през август.

На форум в Индия през март заместник-председателят на Държавната дума Александър Бабаков предложи валутата на БРИКС да има за обезпечения "реални ресурси, включително земя и редкоземни метали", така че да изглежда по изгодна в сравнение с долара и еврото, които, по думите на депутата "не са обезпечети с нищо".

Бразилия не иска БРИКС да се разширява - причината

Една страна от БРИКС не иска организацията да се разширява - причината

По неофициални данни, има около 20 страни кандидатки за присъединяване

Но Кремъл не успя да убеди колегите си от БРИКС в посоченото. Южноафриканските власти бяха първите, които отхвърлиха идеята. "Икономиката е много сложна" и затова не трябва "да приемаме, че тази идея ще проработи", каза през май външният министър Наледи Пандор.

А през юли валутният проект на Путин беше отхвърлен от Индия, чийто финансов министър Субраманяма Джайшанкара отказа дори да обсъди проекта на срещата "на върха" на БРИКС, планирана за август. Той коментира, че страната е съсредоточена сега върху укрепване на собствената си валута, рупията.

Същевременно при Банката за развитие на БРИКС - оглавявана от Дилма Русеф - която би трябвало в бъдеще да стане оператор на валутния проект на Путин, също възникнаха проблеми. Зависима на две трети от доларово финансиране, банката се оказа откъсната от международните капиталовите пазари след началото на военните действия в Украйна.

Само преди дни стана известно, че официално Бaнĸaта зa paзвитиe на БPИKC нe oбмиcля финaнcиpaнeтo нa нoви пpoeĸти в Pycия. Toвa зaяви pъĸoвoдитeлят нa бaнĸaтa Дилмa Pyceф, cъoбщи PБK.

Oтбeлязвa ce, чe в тaзи вpъзĸa финaнcoвaтa opгaнизaциятa дeйcтвa в cъoтвeтcтвиe cъc caнĸциитe нa Зaпaдa cпpямo Pycия.

Банката на БРИКС, оглавявана от Дилма Русеф, няма да финансира проекти в Русия

Банката на БРИКС, оглавявана от Дилма Русеф, няма да финансира проекти в Русия

Банката спазва санкциите спрямо Русия