Китай за първите 7 месеца на 2023 г. (януари-юли) е увеличил износа на електромобили на годишна база за страните от БРИКС огромните 6 пъти, съобщават от главното митническо управление на Китай, пише Прайм.

В икономическата организация БРИКС участват: Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР. Но вече още 22 държави официално са изразили желание да се присъединят към икономическия блок, включително: Аржентина, Иран, Алжир, Тунис, Турция, Саудитска Арабия и Египет.

През първите седем месеца на 2023 г. Китай е изнесъл за страните от БРИКС изделия на машиностроенето и електрониката на обща стойност почти 760 милиарда юана (близо 104 милиарда долара), което е с 38% повече спрямо същия период на миналата година. А машините и електрониката представляват 61,7% от общия износ на Китай за другите страни от БРИКС през отчетния период.

За същия период, износът на литиеви батерии нараства над два пъти на годишна база. Износът на домакински уреди и селскостопански машини пък се увеличава с над 40%.

В същото време, износът на годишна база на облекло, чанти и обувки нараства съответно с 28,8%, 41,4% и 42,3%.

Търговията на Китай с другите страни от БРИКС за миналата година възлиза общо на 3,69 трилиона юана (малко над 505 милиарда долара), което е ръст от 17%, по данни на китайските митници.

Очакваната от цял свят с голям интерес срещата "на върха" на икономическата организация БРИКС ще се проведе в Йоханесбург (ЮАР) на 22-24 август, където ще присъстват лидерите на Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка, а Русия ще бъде представена от външния министър Сергей Лавров. Руският президент Владимир Путин обяви, че ще участва в срещата чрез видеоконферентна връзка.

Индия забрани внос на компоненти за бойни дронове от Китай, опасява се за сигурността си

Между 2 страни от БРИКС: Едната забрани внос на компоненти за бойни дронове от другата, опасява се за сигурността си

Това може да доведе до поскъпването им с 50%